Kamerstuk 33975-14

Amendement van het lid Van Weyeberg over het opnemen van de plicht om Nederlands te leren in artikel 18 van de WWB/Participatiewet

Dossier: Wijziging van de Wet werk en bijstand teneinde de eis tot beheersing van de Nederlandse taal toe te voegen aan die wet (Wet taaleis WWB)


28,0 %
72,0 %

PvdA

VVD

CDA

Klein

PvdD

GrBvK

CU

50PLUS

SP

SGP

Van Vliet

GL

PVV

GrKÖ

D66


Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID VAN WEYENBERG

Ontvangen 13 november 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Artikel I komt te luiden:

Artikel I

1. Indien het bij koninklijke boodschap van 11 november 2013 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten) (33 801) tot wet is of wordt verheven, en artikel I, onderdeel G, van die wet later in werking treedt dan, onderscheidenlijk op dezelfde datum in werking treedt als deze wet, wordt in artikel I, onderdeel G, onder 2, van die wet in het voorgestelde vierde lid, onderdeel f, na «kennis en vaardigheden» ingevoegd:, waaronder ten minste het beheersen van de Nederlandse taal.

2. Indien het bij koninklijke boodschap van 11 november 2013 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wet werk en bijstand en enkele andere sociale zekerheidswetten (Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten) (33 801) tot wet is of wordt verheven en artikel I, onderdeel G, van die wet eerder in werking is getreden of treedt dan deze wet, wordt in artikel 18, vierde lid, onderdeel f van de Wet werk en bijstand na «kennis en vaardigheden» ingevoegd:, waaronder ten minste het beheersen van de Nederlandse taal.

II

Artikel II vervalt.

III

Artikel III komt te luiden:

Artikel III

Indien het bij koninklijke boodschap van 1 februari 2012 ingediende voorstel van wet tot wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere wetten gericht op bevordering deelname aan de arbeidsmarkt voor mensen met arbeidsvermogen en harmonisatie van deze regelingen (Invoeringswet Participatiewet) (33 161) tot wet wordt verheven en in werking treedt, wordt in artikel I, onder 2, van dit wetsvoorstel «Wet werk en bijstand» vervangen door: Participatiewet.

IV

Artikel V vervalt.

Toelichting

Met ingang van 1 januari 2015 treden de geüniformeerde verplichtingen zoals vastgesteld in de Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten in werking. Eén van deze verplichtingen voor bijstandsgerechtigden, is het verkrijgen en behouden van kennis en vaardigheden, noodzakelijk voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of het behouden van algemeen geaccepteerde arbeid. Om het belang van het beheersen van de Nederlandse taal als onderdeel van deze kennis en vaardigheden te onderstrepen, stelt indiener voor om dit expliciet onderdeel te maken van deze verplichting. Hiermee vervalt de noodzaak voor een afzonderlijke taaleis.

Met dit amendement wordt bewerkstelligd dat het wetsvoorstel wordt vervangen door een wijzigingsvoorstel ten aanzien van artikel 18, vierde lid, onderdeel f van de Wet werk en bijstand, zoals dat artikellid komt te luiden na inwerkingtreding van de Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten. De Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten zal op 1 januari 2015 in werking treden. Ingevolge de Invoeringswet Participatiewet (die eveneens op 1 januari 2015 in werking treedt), zal de Wet werk en bijstand vanaf 1 januari 2015 «Participatiewet» komen te heten.

Van Weyenberg