31 898
Wijziging van de Wet luchtvaart met betrekking tot de gevolgen van buitenlandse luchthavens voor de ruimtelijke ordening op Nederlands grondgebied (Beperkingengebied buitenlandse luchthaven)

nr. 5
VERSLAG

Vastgesteld 23 april 2009

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat1, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de gestelde vragen tijdig en afdoende zal hebben beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

1. Algemeen

De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel en hebben nog enkele vragen.

Zo vragen zij zich af in hoeverre de geluidscontouren, externe veiligheidscontouren en obstakelbeheergebieden overeen zullen komen met de huidige geluidscontouren voor en na de overgang naar een nieuwe dosismaat. Ook zijn zij benieuwd naar de concrete gevolgen van het wetsvoorstel op de korte en lange termijn voor de drie gebieden waar het wetsvoorstel betrekking op heeft. Tevens vragen de leden van de PvdA-fractie zich af wanneer het besluit beperkingengebied voor Niederrhein (met daarin de nieuwe Lden-waarde) genomen zal worden en wat de stand van zaken is met betrekking tot het voornemen om voor Schiphol te komen tot een groepsrisiconorm. De PvdA-fractie verzoekt de regering in te gaan op de gevolgen die dit kan hebben voor bestaande en nieuwe woningen in de drie nieuwe beperkingengebieden en is daarnaast benieuwd naar hoe de schadevergoeding van de minister van VROM er in de praktijk uit gaat zien en hoe deze regeling zich verhoudt tot de bestaande schadevergoedingsregeling. Bij de leden bestaat de vraag waarom er geen geluidsheffing kan worden opgelegd om de kosten te verhalen op de sector en waarom er toch over Nederlands grondgebied wordt gevlogen. Ook willen de PvdA-leden graag weten wat er gebeurt als de Nederlandse Rijksoverheid een gebied dat eerst een beperkingengebied is, besluit vol te bouwen met woningen. Zij vragen zich af of de vliegpaden vanuit Duitsland dan verlegd moeten worden en hoe dit afgedwongen gaat worden. Daarnaast vraagt de PvdA-fractie zich af of een buitenlandse luchthaven of luchtvaartmaatschappij verplicht kan worden deel te nemen aan een commissie regionaal overleg. Afsluitend leeft bij de PvdA-fractie de vraag wanneer de RBML definitief in werking zal treden.

De leden van de SP-fractie hebben met enige verontrusting kennis genomen van het wetsvoorstel. Het is goed dat er beleid wordt gemaakt op de grensoverschrijdende negatieve effecten van luchthavens. De verontrusting zit hem echter in het karakter van het wijzigingsvoorstel. De regering lijkt zich te schikken in de overlast van buitenlandse luchthavens en slechts haar ruimtelijke beleid er op aan te passen. Deze opstelling geeft aanleiding tot enkele vragen.

De regering lijkt er niet voor te kiezen om de negatieve effecten van luchthavens in te willen perken en zegt daarmee impliciet de overlast voor omwonenden te accepteren. Isolatie aan huizen en objecten is volgens de SP-fractie immers slechts een lapmiddel voor geluidsoverlast. In Limburg hebben volgens het RIVM ca. 40 000 mensen ernstige overlast van de buitenlandse luchthaven Geilenkirchen. De SP-fractie vraagt zich af hoeveel mensen landelijk ernstige overlast ondervinden als gevolg van de drie genoemde luchthavens. Daarnaast vindt zij niet terug dat de buitenlandse luchthavens rond Nederland niet verder zullen groeien. Met een eventuele groei zal ook de gebruiksruimte rond de luchthaven groeien en de leden van de SP-fractie zien dan ook graag de groeiprognoses voor luchthavens rond Nederland en de bijbehorende impact op Nederlands grondgebied. Bij de SP-fractie bestaat ook de vraag welke contouren over Nederland komen te liggen en welke consequenties die hebben voor inwoners en gebruikers. Daarnaast willen de leden graag weten of de Nederlandse regering betrokken is bij de discussie over groei van buitenlandse luchthavens en welke voorwaarden zij stelt aan de ontwikkelingsplannen hiervan. Zij kunnen zich voorstellen dat er andersom ook sprake is van Nederlandse luchthavens die negatieve effecten hebben op buitenlands grondgebied en vragen zich af welke luchthavens het hier betreft, hoe groot de betreffende gebruiksruimten op buitenlands grondgebied zijn en hoe overleg hierover met buitenlandse overheden plaatsvindt. De SP-fractie verneemt ook graag wat het verschil in beleving is voor omwonenden tussen geluidsoverlast van militaire vliegtuigen en van burgerluchtvaart. De regering maakt hier onderscheid in, terwijl ze tegelijkertijd in Europees verband streeft naar het gelijktrekken van de normering van geluidsoverlast van burgerluchtvaart en militaire toestellen. De leden vernemen graag wat het momenteel onmogelijk maakt om veiligheidszones te bepalen rond militaire luchthavens en waarom dit geen probleem vormt bij burgerluchthavens. Ook vragen zij zich af waarom de geluidsoverlast van AWACS vanaf luchthaven Geilenkirchen expliciet buiten de orde van dit wetsvoorstel wordt gehouden, aangezien zij veronderstellen dat geluidsoverlast ongeacht de bron volgens dezelfde normen beperkt zal moeten worden.

2. Artikelgewijze toelichting

Artikel I

Onderdeel A

Artikel 1.1

De PvdA-fractie vraag zich af wat de stand van zaken is met betrekking tot het voornemen om voor Schiphol te komen tot een groepsrisiconorm en vraagt de regering in te gaan op de gevolgen die dit kan hebben voor bestaande en nieuwe woningen in de drie nieuwe beperkingengebieden.

Onderdeel C

Artikel 8.31, eerste lid

De PvdA-fractie wil graag weten hoe de schadevergoeding van de minister van VROM er in de praktijk uit gaat zien en hoe de schadevergoedingsregeling zich tot de bestaande regeling verhoudt.

Artikel 8.33

De PvdA-leden willen graag weten waarom er geen geluidsheffing kan worden opgelegd om de kosten te verhalen op de sector, omdat er over Nederlands grondgebied gevlogen wordt.

Artikel 8a.54

De PvdA-fractie wil graag weten wanneer het besluit beperkingengebied voor Niederrhein (Weeze) zal worden genomen met daarin de nieuwe Lden-waarde. Ook vraagt de PvdA-fractie zich af in hoeverre de geluidscontouren, externe veiligheidscontouren en obstakelbeheergebieden zullen overeenkomen met de huidige geluidscontouren voor en na de overgang naar een nieuwe dosismaat. Tevens informeert de PvdA-fractie naar de concrete gevolgen van het wetsvoorstel op korte en lange termijn in de drie gebieden waar het wetsvoorstel betrekking op heeft. Afsluitend vraagt de PvdA-fractie zich af wat er gebeurt als de Nederlandse Rijksoverheid een gebied dat eerst een beperkingen-gebied is, besluit vol te bouwen met woningen. De PvdA-leden vragen zich af of de vliegpaden dan vanuit Duitsland verlegd moeten worden en hoe dit gaat worden afgedwongen.

De leden van de SP-fractie willen graag groeiprognoses voor de luchthavens rond Nederland zien en de daarbij horende impact op Nederlands grondgebied. Zij vragen zich af welke contouren over Nederland komen te liggen en welke consequenties die contouren hebben voor inwoners en gebruikers. Ook wil de SP-fractie weten of de Nederlandse regering betrokken is bij de discussie over groei van buitenlandse luchthavens en welke voorwaarden zij stelt aan de ontwikkelingsplannen van de betreffende buitenlandse luchthavens. De leden van de SP-fractie kunnen zich voorstellen dat Nederlandse luchthavens negatieve effecten hebben op buitenlands grondgebied en willen graag weten welke luchthavens het betreft, hoe groot de betreffende gebruiksruimten op buitenlands grondgebied zijn en hoe overleg hierover met buitenlandse overheden plaatsvindt. Ook horen zij graag wat het verschil in beleving voor omwonenden is tussen geluidsoverlast van militaire vliegtuigen en burgerluchtvaart. De regering maakt hier namelijk onderscheid in, terwijl ze tegelijkertijd in Europees verband streeft naar het gelijktrekken van de geluidsnormering van burgerluchtvaart en militaire toestellen. De SP-fractie hoort graag wat het momenteel onmogelijk maakt om veiligheidszones te bepalen rond militaire luchthavens en waarom dit geen probleem is bij burgerluchthavens. Afsluitend wil de SP-fractie graag weten waarom de geluidshinder van AWACS vanaf luchthaven Geilenkirchen expliciet buiten de orde van dit wetsvoorstel wordt gehouden, terwijl geluidshinder ongeacht de bron aan dezelfde normen zal moeten voldoen.

Artikel 8a.62

De PvdA-fractie vraagt zich af in hoeverre een buitenlandse luchthaven of luchtvaartmaatschappij verplicht kan worden deel te nemen aan een commissie regionaal overleg.

Artikel II

Met betrekking tot artikel II wil de PvdA-fractie weten wanneer de RBML definitief in werking zal treden. De SP-fractie constateert dat de regering er niet voor lijkt te kiezen om de negatieve effecten van luchthavens in te willen perken. Daarmee zegt ze volgens deze fractie impliciet dat ze de overlast voor omwonenden accepteert. Isolatie aan huizen en objecten is immers slechts een lapmiddel voor geluidshinder, aldus de SP-leden. In Limburg hebben volgens het RIVM ca. 40 000 mensen ernstige overlast van de buitenlandse luchthaven Geilenkirchen. De SP-fractie wil graag weten hoeveel mensen dat landelijk zijn als gevolg van de drie genoemde luchthavens.

De voorzitter van de commissie,

Jager

De adjunct-griffier van de commissie,

Van Mierlo


XNoot
1

Samenstelling:

Leden: Vendrik (GL), Van der Staaij (SGP), Snijder-Hazelhoff (VVD), Mastwijk (CDA), Jager (CDA), voorzitter, Koopmans (CDA), Gerkens (SP), Van der Ham (D66), Haverkamp (CDA), Aptroot (VVD), Samsom (PvdA), Boelhouwer (PvdA), Roefs (PvdA), Jansen (SP), Cramer (CU), Roemer (SP), Koppejan (CDA), Vermeij (PvdA), Madlener (PVV), Ten Broeke (VVD), ondervoorzitter, Ouwehand (PvdD), Polderman (SP), Tang (PvdA), De Rouwe (CDA) en Vacature (VVD).

Plv. leden: Halsema (GL), Van der Vlies (SGP), Boekestijn (VVD), Bilder (CDA), Vacature (CDA), Atsma (CDA), Van Bommel (SP), Koşer Kaya (D66), Sterk (CDA), Neppérus (VVD), Dijsselbloem (PvdA), Jacobi (PvdA), Besselink (PvdA), Vacature (SP), Anker (CU), Van Leeuwen (SP), Knops (CDA), Depla (PvdA), Agema (PVV), Verdonk (Verdonk), Thieme (PvdD), Lempens (SP), Waalkens (PvdA), Van Heugten (CDA) en De Krom (VVD).