Kamervraag 2018Z08462

Het artikel ‘Weedkiller products more toxic than their active ingredient, tests show’

Ingediend 9 mei 2018
Beantwoord 1 juni 2018 (na 23 dagen)
Indiener Tjeerd de Groot (D66)
Beantwoord door Carola Schouten (viceminister-president , minister landbouw, natuur en voedselkwaliteit) (CU)
Onderwerpen gezondheidsrisico's landbouw planten zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2018Z08462.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20172018-2305.html
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het artikel «Weedkiller products more toxic than their active ingredient, tests show» alsmede met de achterliggende studie waarnaar in het bericht wordt verwezen?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Hoe beoordeelt u de inhoud van de achterliggende studie waarnaar in het bericht wordt verwezen?

    De onderzoekers verstrekken geen informatie over de daadwerkelijke samenstelling van de verschillende gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof glyfosaat. Hierdoor is het niet mogelijk om de achterliggende studie te duiden, waarnaar het bericht verwijst.
    Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is momenteel bezig met het herbeoordelen van alle toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen op basis van de werkzame stof glyfosaat in Nederland. Het Ctgb beschikt daarvoor over de samenstelling van deze middelen. Het Ctgb neemt in de herbeoordeling ook de mogelijke effecten van de hulpstoffen mee, die naast de werkzame stof, in een product zijn verwerkt. Dit kan aanleiding geven tot het wijzigen of intrekken van toelatingen, zoals is gebeurd in geval van de hulpstof POE-tallowamine (Kamerstuk 27 858, nr. 394). Ik wacht de resultaten van deze herbeoordeling af.

  • Vraag 3
    Geeft deze studie aanleiding tot heroverweging van het besluit van de European Food Safety Authority (EFSA) ten aanzien van de toelating van het middel glyfosaat?

    Nee, omdat deze studie ziet op de mogelijke effecten van verschillende gewasbeschermingsmiddelen met daarin de werkzame stof glyfosaat en niet op de mogelijke effecten van de werkzame stof glyfosaat zelf. De Europese besluitvorming eind 2017 betrof de werkzame stof.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2018Z08462
Volledige titel: Het artikel ‘Weedkiller products more toxic than their active ingredient, tests show’
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20172018-2305
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid De Groot over het artikel 'Weedkiller products more toxic than their active ingredient, tests show'