Nr. 8 VERSLAG

Vastgesteld 28 juni 2022

De vaste commissie voor Financiën, belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering op de gestelde vragen tijdig en genoegzaam zal hebben geantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van de Goedkeuringswet belastingverdrag Nederland – Cyprus. Deze leden vragen of de inbreng van deze leden bij het schriftelijk overleg1 over dit Verdrag mee kan worden genomen bij de wetsgeschiedenis van dit Verdrag. Verder hebben deze leden geen vragen of opmerkingen.

De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van het voorliggende wetsvoorstel. Deze leden onderschrijven de ambitie van de regering voor samenwerking in de vorm van het afsluiten van belastingverdragen met alle andere EU-lidstaten. Deze leden hebben geen verdere vragen.

De leden van het CDA hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel en hebben verder geen vragen.

De leden van de SP-fractie lezen in het verslag van het schriftelijk overleg over het onderhavige verdrag dat Cyprus niet op de lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden staat. Op deze lijst staan echter überhaupt geen EU-lidstaten. De leden vragen de regering daarom of Cyprus, wanneer dezelfde criteria worden gehanteerd, op deze lijst zou staan wanneer het geen EU-lidstaat was geweest. Welke criteria hanteert de Europese Unie verder bij deze lijst?

De leden van de SP-fractie merken op dat Cyprus als EU-lidstaat is gebonden aan de sanctiemaatregelen die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd. Deze leden willen van de regering weten of bekend is of Cyprus dit ook op adequate wijze doet. Kan de regering hierop ingaan?

In de toelichtende nota bij het verdrag staat dat Cyprus in verband wordt gebracht met belastingconstructies. De leden van de SP-fractie vragen de regering of dit volgens haar correct is. Is het de regering bekend in hoeverre belastingconstructies via Cyprus zijn beëindigd?

De voorzitter van de commissie, Tielen

Adjunct-griffier van de commissie, Kling