Kamerstuk 32420-27

Amendement van het lid Spekman over het laten overeenstemmen van de wet met de Terugkeerrichtlijn en het arrest El Dridi waar het gaat om de sanctionering van overtreding van het inreisverbod zonder dat daar een termijn aan is verbonden

Dossier: Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van de richtlijn nr. 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 2008 over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven (PbEU L 348/98)

Gepubliceerd: 26 oktober 2011
Indiener(s): Hans Spekman (PvdA)
Onderwerpen: immigratie migratie en integratie recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32420-27.html
ID: 32420-27

48,0 %
52,0 %

VVD

CU

D66

GL

PvdD

PVV

SGP

CDA

SP

PvdA


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID SPEKMAN

Ontvangen 26 oktober 2011

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt onderdeel J als volgt gewijzigd:

1. De aanhef komt te luiden: Aan artikel 108 worden twee leden toegevoegd, luidende:

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. De bestraffing, bedoeld in het zesde lid, kan plaatsvinden nadat aan de vreemdeling de gelegenheid is gegeven om zijn vertrek zelfstandig te regelen en Onze Minister voldoende pogingen heeft ondernomen om dat vertrek gedwongen te realiseren.

Toelichting

Dit amendement beoogt te waarborgen dat de wet in overeenstemming is met de Terugkeerrichtlijn en het arrest El Dridi (HvJ EU 28 april 2011, zaak C-61/11) waar het gaat om de sanctionering van de overtreding van het inreisverbod. Uit dit arrest van het Hof volgt dat pas strafrechtelijke sancties op illegaal verblijf mogen worden gesteld, als eerdere stappen tot verwijdering van de vreemdeling niet tot succes hebben geleid. De verwijdering van een vreemdeling dient volgens de Terugkeerrichtlijn namelijk te worden uitgevoerd met de minst dwingende maatregelen. Dit amendement bouwt deze waarborg in door te bepalen dat een strafsanctie vanwege de overtreding van een inreisverbod pas mag worden opgelegd indien de vreemdeling eerst voldoende gelegenheid is geboden om zelfstandig zijn vertrek te realiseren en de overheid voldoende pogingen heeft ondernomen om dat vertrek gedwongen te realiseren. Hier is bijvoorbeeld sprake van als een vertrektermijn is gegeven, er vertrekgesprekken hebben plaatsgevonden, gesprekken met het IOM hebben plaatsgevonden of een maatregel van vreemdelingenbewaring is opgelegd.

Spekman