Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 17 november 2009
Tijdens het Algemeen Overleg over het Midden Oosten van 12 november jl. verzocht uw Kamer mij u nader te informeren over een mogelijk financieel «gat», waarin organisaties die subsidie wordt verleend ter bevordering van mediadiversiteit zouden kunnen vallen.
In 2004 werd door de Kamerleden Karimi (Groenlinks) en Van Baalen (VVD) een amendement ingediend (kamerstuk 29 800 V, nr. 14) op de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken om een bedrag van EUR 15 miljoen vrij te maken voor het ondersteunen van mediapluriformiteit in Iran. Daaruit is het Iran mediabeleidskader ontstaan, waaruit in 2006 en 2007 een aantal projecten is gefinancierd ter bevordering van mediadiversiteit in Iran.
Omdat Nederland ook projecten ondersteunt ter bevordering van mediadiversiteit in andere landen dan Iran heb ik na overleg met uw Kamer in 2007 besloten per 1 januari 2008 alle projecten gericht op mediadiversiteit te financieren uit het Mensenrechtenfonds. In het Mensenrechtfonds is een deel van het budget gereserveerd voor projecten specifiek gericht op mediadiversiteit, onder meer in Iran.
Meerjarige projecten die vanuit het mediabeleidskader werden gefinancierd en die nog langer doorliepen dan 1 januari 2008 zijn overgegaan in het Mensenrechtenfonds en doorgefinancierd. Er is geen vertraging opgelopen in de financiering, en evenmin was er sprake van een «gat» tussen het mediabeleidskader en het Mensenrechtenfonds dat ten nadele heeft gewerkt van de organisaties die actief zijn op dit gebied.