Stemming

Amendement van de leden Krul en Stoffer over middelen voor de bestaande ouderorganisaties

36,7 %
63,3 %


DENK

PvdD

Volt

GroenLinks-PvdA

NSC

CU

SGP

FVD

D66

BBB

PVV

VVD

CDA

JA21

SP


Nr. 49 AMENDEMENT VAN DE LEDEN KRUL EN STOFFER

Ontvangen 16 januari 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Primair onderwijs worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 5.000 (x € 1.000).

II

In artikel 1 Primair onderwijs wordt het verplichtingenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000) en wordt het uitgavenbedrag verhoogd met € 500 (x € 1.000).

Toelichting

De indieners stellen voor om voor een periode van 10 jaar jaarlijks 500.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de bestaande ouderorganisaties. Dit budget is bedoeld voor het ondersteunen van ouderbetrokkenheid op regionaal en lokaal niveau.

Ouderbetrokkenheid blijkt volgens verschillende onderzoeken, zowel direct als indirect, als op de lange termijn, de schoolse ontwikkeling van kinderen positief te beïnvloeden. Zo blijkt ouderbetrokkenheid al op jonge leeftijd direct van invloed op de schoolprestaties en het sociale gedrag van kinderen. Ook blijkt ouderbetrokkenheid bij te dragen aan een positievere houding van kinderen richting andere kinderen en volwassenen. Een gedeeld normen en waardenkader is van groot belang voor de morele, sociale en maatschappelijke ontwikkeling, voor burgerschap dus. En het is waardevol voor het leren in het algemeen. Indirect zorgt ouderbetrokkenheid voor lagere doublurecijfers, minder schooluitval, hogere onderwijsrendementcijfers en meer deelname aan vervolgonderwijs. In de basisschoolleeftijd is het effect van ouderbetrokkenheid op de ontwikkeling van kinderen zelfs groter dan het effect dat wordt veroorzaakt door het verschil in de kwaliteit van scholen. Dat ouderbetrokkenheid ertoe doet voor de prestaties, de sociale vaardigheden en het welbevinden van kinderen staat dus wel vast.

Dekking wordt gevonden in de 0,1% nog niet ingevuld/vrij te besteden middelen van artikel 1 Primair onderwijs zoals aangegeven in tabel 18, bij «subsidie» en «opdrachten».

Krul Stoffer


Amendement van de leden Krul en Stoffer over middelen voor de bestaande ouderorganisaties

2024-01-16
Dossier: 36410-VIII
Indiener(s): Harmen Krul (CDA), Chris Stoffer (SGP)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VIII-49.html