Stemming

Amendement van het lid Krul over middelen voor het versterken van de beheersing van onze buurtalen

39,3 %
60,7 %


SGP

NSC

Volt

D66

GroenLinks-PvdA

CU

SP

CDA

JA21

DENK

PVV

PvdD

BBB

FVD

VVD


Nr. 48 AMENDEMENT VAN HET LID KRUL

Ontvangen 16 januari 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 08 Internationaal beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 700 (x € 1.000).

II

In artikel 08 Internationaal beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 700 (x € 1.000).

Toelichting

Het gaat niet goed met de schoolvakken Frans en Duits, er is een negatieve spiraal gaande van dalende aantallen examenkandidaten, lage doorstroom naar vervolgopleidingen en ernstige docententekorten waardoor de schoolvakken Frans en Duits dreigen te verdwijnen. Dit kan als gevolg hebben dat toekomstige generaties straks de talen van onze belangrijkste buurlanden niet meer beheersen, wat een slechte ontwikkeling is, zeker voor grensregio’s, gezien het economisch, culturele en maatschappelijke belang van deze talen.

Middels dit amendement wordt de vrije ruimte binnen artikel 8 vrijgemaakt zodat samen met de visiegroep Buurtalen en het Nationaal Platform voor de Talen kan worden gewerkt aan het versterken van onze buurtalen. Hiervoor wordt aan twee elementen gedacht. Als eerste wordt er ingezet op voorlichting, dit geldt zowel voor scholieren die een profiel gaan kiezen als scholieren die voor hun studiekeuze staan. Ten tweede worden deze middelen beschikbaar gesteld voor scholen die een uitwisseling willen organiseren met een Duits- of Franstalige school, idealiter met een school waar de leerlingen ook Nederlands (kunnen) leren, waarbij de uitwisseling (deels ook) in het teken staat van het leren van elkaars taal.

Krul


Amendement van het lid Krul over middelen voor het versterken van de beheersing van onze buurtalen

2024-01-16
Dossier: 36410-VIII
Indiener(s): Harmen Krul (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36410-VIII-48.html