Ontvangen 20 december 2022
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
I
In artikel I, onderdeel F, wordt na onderdeel 5 een onderdeel ingevoegd, luidende:
5a. Aan het derde lid wordt, onder het vervallen van «en» aan het slot van onderdeel c en onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door «; en» wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
e. het opleggen van sancties ter zake van de inrichting van het interne meldkanaal door de werkgever, het niet opvolgen van aanbevelingen van de afdeling onderzoek door de werkgever en de wijze waarop de werkgever zich jegens de werknemer heeft gedragen naar aanleiding van een melding van een vermoeden van een misstand.
II
In artikel I, onderdeel X, wordt aan het voorgestelde hoofdstuk 2A een artikel toegevoegd, luidende:
1. Met het toezicht op de naleving van de artikelen 2, eerste en vijfde lid, 8, tweede lid, 17e en 17ea zijn belast de door de voorzitter van het Huis aangewezen ambtenaren.
2. De afdeling onderzoek is bevoegd tot oplegging van een last onder bestuursdwang ter handhaving van de artikelen 2, eerste en vijfde lid, 8, tweede lid, 17e of 17ea.
3. De afdeling onderzoek kan ter zake van overtreding van de artikelen 2, eerste en vijfde lid, 8, tweede lid, 17e of 17ea een bestuurlijke boete opleggen waarvan de hoogte wordt bepaald op de wijze als voorzien in een bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen bijlage, die bij elke daarin omschreven overtreding het bedrag van de daarvoor op te leggen boete bepaalt, waarbij regels kunnen worden gesteld over de wijze waarop de boetehoogte wordt bepaald.
III
Aan artikel VIII wordt toegevoegd «, dat voor de verschillende onderdelen verschillend kan worden vastgesteld».
Dit amendement regelt dat de afdeling onderzoek van het Huis voor klokkenluiders sanctiemogelijkheden krijgt. Deze sanctiemogelijkheden zijn volgens indieners noodzakelijk om klokkenluiders beter te beschermen. Indien werkgevers en organisaties klokkenluiders ernstig benadelen is het in de huidige situatie aan de melder om via de privaatrechtelijke weg de werkgever aansprakelijk te stellen. Juridische procedures zijn vaak kostbaar en zijn voor melders vaak zwaar. Het benadelen van klokkenluiders mag volgens indieners niet onbestraft te blijven. Daarom kiezen indieners ervoor de afdeling onderzoek van het Huis in staat te stellen via de bestuursrechtelijke weg sancties op te leggen. Hierbij kan, afhankelijk van de aard van de overtreding en de gevolgen daarvan, gekozen worden voor een herstelsanctie of een punitieve sanctie. Doordat het Huis voor klokkenluiders deze taak op zich kan nemen, ontlast het melders en klokkenluiders en het versterkt de rechtsstaat door de verantwoordelijken voor ernstige misstanden te kunnen sanctioneren. Indieners achten dit een publieke verantwoordelijkheid, die niet op de schouders van een klokkenluider hoort te liggen. Indieners voorzien in een gedifferentieerde inwerkingtreding, zodat de Minister voldoende tijd heeft voor een kwalitatief goede uitwerking inclusief een invoerings-, en handhavingstoets.
Leijten Bushoff I. van Dijk Dekker-Abdulaziz