Ontvangen 30 september 2015
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
In artikel 5.23 worden na het eerste lid twee leden ingevoegd, luidende:
1a. De afzonderlijke boekhouding uit het eerste lid, onderdeel a, omvat:
a. een balans en een winst- en verliesrekening,
b. een specificatie van de toerekening van de activa en de passiva en de lasten en baten aan de verschillende taken als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, waarbij in het bijzonder voor ieder spannings- of drukniveau of een bandbreedte daarvan de bijbehorende kosten, opbrengsten en hoeveelheden,
c. een specificatie van opbrengsten en kosten met betrekking tot het eigendom van het systeem, en
d. een toelichting op de gebruikte regels voor de afschrijving.
1b. Een systeembeheerder publiceert jaarlijks voor 1 oktober op geschikte wijze een verslag van de afzonderlijke boekhouding, bedoeld in het eerste en tweede lid, over het daaraan voorafgaande kalenderjaar.
Op grond van artikel 37, lid 13 van de Elektriciteitsrichtlijn (2009/72/EG) en artikel 41, lid 13, van de Gasrichtlijn (2009/73/EG) moeten lidstaten voorzien in geschikte en doelmatige mechanismen ten behoeve van controle en transparantie. Deze bepalingen hebben tot doel misbruik van machtspositie, met name ten nadele van afnemers, te voorkomen. De voorgestelde wijzigingen van artikel 5.23 hebben tot doel genoemde bepalingen uit de Elektriciteits- en Gasrichtlijnen in de Nederlandse wetgeving nader uit te werken.
De door systeembeheerders op grond van artikel 5.23 te publiceren informatie is voor marktpartijen noodzakelijk om door systeembeheerders in rekening gebrachte financiële vergoedingen, tarieven en bedragen voor het uitvoeren van zijn verschillende wettelijke taken te kunnen herleiden en controleren teneinde eventueel misbruik van monopoliepositie te voorkomen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt in Nederland toezicht op systeembeheerders. De wet schrijft voor dat de ACM de jaarlijkse tariefvoorstellen van systeembeheerders aan belanghebbenden ter consulatie moet voorleggen. De informatie uit het verslag van de afzonderlijke boekhouding stelt belanghebbenden in staat om de door de ACM geconsulteerde tarieven ook daadwerkelijk te beoordelen. Daarnaast is de informatie uit de afzonderlijke boekhouding noodzakelijk om na te gaan of vergoedingen voor grote maatwerkaansluitingen gebaseerd zijn op werkelijke kosten.
De bepalingen met betrekking tot de afzonderlijke boekhouding en de publicatieplicht zijn niet nieuw, met het amendement Spies, Jansen (Kamerstuk 31 904 2009/2010, nr. 62) was een soortgelijke bepaling opgenomen in de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. Met dit amendement worden de bepalingen met betrekking tot de afzonderlijke boekhouding en plicht tot publicatie verduidelijkt en vereenvoudigd. Hiermee wordt enerzijds voor belanghebbenden en aangeslotenen voorzien in transparantie en anderzijds worden de administratieve lasten voor systeembeheerders verminderd.
Agnes Mulder