Kamervraag 2016Z22789

Topsalarissen bij de Nederlandse Publieke Omroep

Ingediend 1 december 2016
Beantwoord 29 december 2016 (na 28 dagen)
Indiener Ton Elias (VVD)
Beantwoord door Sander Dekker (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen cultuur en recreatie financiën inkomensbeleid media
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z22789.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20162017-903.html
1. Telegraaf 30 november 2016
  • Vraag 1
    Heeft u kennisgenomen van het bericht »Nieuwe opwinding over Giel-salaris»?1

    Ja.

  • Vraag 2
    Klopt het in het artikel genoemde salaris? Zo ja, wat vindt u hiervan?

    Het salaris van een aantal presentatoren bij de landelijke publieke omroep ligt boven de openbaarmakingsnorm van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Dat is ook de reden dat dit in het jaarverslag van de betreffende instellingen is opgenomen. Of het in het artikel genoemde salaris klopt is niet af te leiden uit informatie die op grond van de WNT openbaar moet worden gemaakt. De WNT legt aan WNT-instellingen de verplichting op de bezoldiging (of ontslagvergoeding) van niet-topfunctionarissen openbaar te maken in het jaarverslag, indien het bedrag boven de algemene WNT-norm ligt. Hierbij moet alleen de functienaam worden gebruikt en dus niet de persoonsnaam. De instellingsaccountant controleert de bedragen in de WNT-opgave van het jaarverslag.
    Uit het persbericht van de NPO van 16 december jongstleden blijkt voorts dat een presentator, naast diens werkzaamheden voor één van de omroeporganisaties, ook tegen betaling andere werkzaamheden voor de NPO verrichtte. De NPO kondigde hierbij aan haar inhuur- en beloningsbeleid aan te passen. Uit de informatie van de NPO die mij is verstrekt, blijkt dat het gaat om externe inhuur.
    Los van de vraag of dit alles binnen de geldende wettelijke kaders past, vind ik een salaris boven de openbaarmakingsnorm van de WNT (in 2015: € 178.000) hoogst onwenselijk. Dat past niet bij een publieke organisatie die met publieke middelen wordt gefinancierd. Ik heb de publieke omroep gesommeerd mij op korte termijn te laten weten welke concrete vervolgstappen zij voornemens is te zetten op het terrein van een meer verantwoord inhuur- en beloningsbeleid.

  • Vraag 3
    Bent u bereid om iets te doen tegen een dergelijk hoog salaris op kosten van de belastingbetaler?

    Ja, het kabinet wil dat de wettelijke bezoldigingsnorm ook op niet-topfunctionarissen in de (semi)publieke sector van toepassing wordt, dus ook op presentatoren, programmakers, radiodj’s en dergelijke bij de publieke omroep. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft eerder dit jaar een wetsontwerp met deze strekking, de zogenaamde «WNT-3», ter consultatie op internet gepubliceerd. Nu de resultaten van de internetconsultatie zijn verwerkt wordt de WNT-3 naar verwachting binnenkort voor advies aan de Afdeling advisering van de Raad van State voorgelegd.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z22789
Volledige titel: Topsalarissen bij de Nederlandse Publieke Omroep
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20162017-903
Volledige titel: Antwoord op vragen van het lid Elias over topsalarissen bij de Nederlandse Publieke Omroep