Kamervraag 2016Z10409

De etikettering van Israëlische producten

Ingediend 27 mei 2016
Beantwoord 22 juni 2016 (na 26 dagen)
Indieners Raymond de Roon (PVV), Geert Wilders (PVV)
Beantwoord door Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen economie handel recht staatsrecht
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2016Z10409.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20152016-2901.html
  • Vraag 1
    Hoe beoordeelt u de actie van de etiketterings-shariapolitie in Nederlandse winkels?1

    De regering heeft kennis genomen van berichtgeving over aanhangers van de BDS-beweging die in supermarkten op zoek zijn gegaan naar producten waar Israël op staat en waarvan zij vermoedden dat die uit een illegale nederzetting afkomstig zijn. Het staat consumenten in algemene zin vrij om onderzoek te doen naar de herkomst van producten, ongeacht welke effecten ermee worden beoogd. Indien er incidenten zouden plaatsvinden waarbij sprake is van discriminerende uitlatingen, haatzaaien, gebruik van of oproepen tot geweld en/of intimidatie, dan neemt het kabinet daar nadrukkelijk afstand van en is het strafrecht van toepassing.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat deze actie van antisemitisme getuigt?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 3
    Vindt u ook dat deze actie vrede in Israël geen stap naderbij brengt?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 4
    Wilt u afstand nemen van deze antisemitische actie?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 5
    Is de regering bereid om, net als andere Europese landen, de «interpretative notice»2 van de Europese Commissie die de etikettering van Israëlische producten uit Judea en Samaria wil belemmeren, links te laten liggen?

    Overeenkomstig het internationaal recht heeft Israël geen soevereiniteit over de gebieden die het sinds juni 1967 bezet. De EU en Nederland beschouwen deze gebieden dan ook niet als een onderdeel van het Israëlische grondgebied. De EU en Nederland beschouwen Israëlische nederzettingen in bezet gebied als strijdig met internationaal recht. De interpretatieve mededeling, die de Europese Commissie op 12 november 2015 publiceerde, maakt concreet wat correcte herkomstaanduidingen zijn voor producten uit Israëlische nederzettingen en voor producten uit de Palestijnse gebieden die niet uit Israëlische nederzettingen afkomstig zijn. Daarmee geeft de interpretatieve mededeling uitleg over de toepassing van bestaande EU-wetgeving; het zorgt niet voor nieuwe juridische verplichtingen voor de overheid. De bestaande EU-wetgeving moet in alle landen worden nageleefd; dit is niet veranderd door publicatie van de interpretatieve mededeling. Het bedrijfsleven is er verantwoordelijk voor dat informatie over de herkomstaanduiding op producten juist is en niet-misleidend voor consumenten. Op het gebied van handhaving geldt de verplichting die voortvloeit uit de relevante EU-wetgeving. Handhaving wordt in Nederland door de NVWA verricht op basis van staand interventiebeleid. Indien de Commissie constateert dat lidstaten Europese richtlijnen niet of niet goed implementeren, is een inbreukprocedure mogelijk.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2016Z10409
Volledige titel: De etikettering van Israëlische producten
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20152016-2901
Volledige titel: Antwoord op vragen van de leden Wilders en De Roon over de ‘etikettering van Israëlische producten’