Kamervraag 2012Z20953

Het bericht dat de voedingsindustrie via internet de regels over reclame voor kinderen omzeilt

Ingediend 4 december 2012
Beantwoord 21 december 2012 (na 17 dagen)
Indiener Agnes Wolbert (PvdA)
Beantwoord door Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen cultuur en recreatie economie ict jongeren media voeding zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z20953.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20122013-908.html
1. de Volkskrant, 3 december 2012
  • Vraag 1
    Kent u het bericht dat de voedingsindustrie via internet de kinderreclameregels ontloopt? 1

    Ja.

  • Vraag 2
    Kunt u uitleggen hoe dat kan? Op welke manieren kunt u hiertegen optreden?

    Ten aanzien van de doelgroep kinderen is door de partijen die gezamenlijk het adverterend bedrijfsleven vormen in de Reclamecode geregeld dat reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen onder de 7 jaar niet is toegestaan. Partijen die zich niet aan de afspraak houden voor deze doelgroep, kunnen via de Reclame Code Commissie ter verantwoording worden geroepen.
    Jaarlijks laat de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) door de Stichting Reclame Code een peiling houden in hoeverre de Reclamecode voor Voedingsmiddelen (RvV) wordt nageleefd. In de rapportage van 16 november jl. wordt aangegeven dat de restrictie goed wordt nageleefd (televisie, bioscopen), maar dat er ten aanzien van reclame op websites wel kanttekeningen te plaatsen zijn. Er zijn 10 websites geïdentificeerd die zich richten op kinderen onder de 7 jaar, al dan niet via de ouders. In het bericht waar u naar verwijst, wordt door de FNLI als mogelijke reden gegeven dat veel bedrijven niet doorhebben dat ook hun eigen websites grotendeels reclame-uitingen zijn. De FNLI heeft in de rapportage aangegeven aandacht te gaan besteden aan dit onderwerp opdat er ook op websites gehandeld wordt naar de regels van de RvV. Ik verwacht van de FNLI dat zij haar leden aanspreekt op hun verantwoordelijkheid en dat in de volgende rapportage (over het jaar 2013) blijkt dat partijen, ook op digitale media, de afgesproken regels van de RvV naleven.

  • Vraag 3
    Deelt u de mening dat kinderobesitas een zeer ernstige vorm van welvaartsziekte is en dat alles op alles gezet moet worden om die tegen te gaan?

    Overgewicht, en in het bijzonder kinderobesitas, is een serieus probleem dat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Het kabinet spant zich in om overgewicht terug te dringen. Echter, overgewicht is een complex maatschappelijk probleem dat niet alleen door de overheid terug te dringen is. De inzet van mensen zelf en die van andere betrokken partijen, zoals zorgverleners, het onderwijs, private partners en (sport)verenigingen is hierbij onontbeerlijk.

  • Vraag 4
    Bent u bereid deze manier van ontduiking van de kinderreclameregels tegen te gaan en de Kamer te laten weten hoe u dat gaat aanpakken?

    Zie antwoord vraag 2.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z20953
Volledige titel: Het bericht dat de voedingsindustrie via internet de regels over reclame voor kinderen omzeilt
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20122013-908
Volledige titel: Antwoord vragen van het lid Wolbert over het bericht dat de voedingsindustrie via internet de regels over reclame voor kinderen omzeilt