Kamervraag 2012Z08407

Het feit dat de arbeidsparticipatie van 'pardonners' zwaar tegenvalt

Ingediend 19 april 2012
Beantwoord 6 juni 2012 (na 48 dagen)
Indiener Sietse Fritsma (PVV)
Beantwoord door Leers
Onderwerpen integratie migratie en integratie
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z08407.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-2743.html
1. WODC- rapport «Pardon? Evaluatie van de regeling afwikkeling nalatenschap oude Vreemdelingenwet».
  • Vraag 1
    Hoe beoordeelt u het dat gebleken is dat de arbeidsparticipatie van pardonners slechts 40% bedraagt?1

    Zie antwoord 2

  • Vraag 2
    Erkent u dat het vorige kabinet met het uitgangspunt van een arbeidsparticipatie van 60% de plank volledig heeft misgeslagen en een te rooskleurig beeld heeft geschetst van de (te verwachten) gevolgen van de pardonregeling?

    De mate van arbeidsparticipatie van pardonners is achtergebleven bij de verwachtingen uitgesproken in 2008. Pardonners blijken net als vluchtelingen en andere migranten van de 1e generatie, moeilijker aan werk te komen dan autochtone Nederlanders.
    Het is van belang dat pardonners hun positie weten te verbeteren. Zij zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. Een deel van deze groep heeft ondersteuning nodig. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gemeenten. Ook de werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen. Zo zijn in de zorg en in de techniek in de komende jaren veel mensen nodig.

  • Vraag 3
    Wat betekent het gegeven van genoemde lage arbeidsparticipatie voor de totale kosten van uitkeringen en andere sociale voorzieningen als huurtoeslag voor de groep pardonners? Hoe verhoudt dit kostenoverzicht zich tot eerder verstrekte overzichten?

    Een lagere arbeidsparticipatie van de groep pardonners betekent logischerwijs hogere kosten van uitkeringen en andere sociale voorzieningen voor deze groep. Overigens geldt dat het gebruik van de conjunctuurafhankelijke uitkeringsregelingen vanwege de economische crisis over de gehele linie hoger is dan op het moment dat deze raming is opgesteld. Een kostenoverzicht voor de specifieke groep pardonners is echter niet beschikbaar.

  • Vraag 4
    Deelt u de mening dat er nooit meer een pardonregeling mag komen? Zo neen, waarom niet?

    Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik u naar de brief die ik op 17 april jl. aan uw Kamer heb gestuurd (Tweede Kamer, vergaderjaar 2011–2012, 31 018, nr. 58).

  • Mededeling - 23 mei 2012

    Op 19 april jl. heb ik Kamervragen ontvangen van het lid Fritsma (PVV) over de arbeidsparticipatie van gepardonneerden (kenmerk 2012Z08407). Tot mijn spijt moet ik u mededelen dat deze vragen niet binnen de daarvoor gestelde termijn beantwoord kunnen worden. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2012Z08407
Volledige titel: Het feit dat de arbeidsparticipatie van 'pardonners' zwaar tegenvalt
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-2743
Volledige titel: Antwoord vragen Fritsma over de arbeidsdeelname van “pardonners”