Kamervraag 2011Z26509

Het tekort in de ouderenpot bij de politie

Ingediend 16 december 2011
Beantwoord 30 januari 2012 (na 45 dagen)
Indiener Nine Kooiman
Beantwoord door Fred Teeven (staatssecretaris justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen openbare orde en veiligheid ouderen politie, brandweer en hulpdiensten sociale zekerheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z26509.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20112012-1318.html
1. Volkskrant, woensdag 14 december 2011.
  • Vraag 1
    Klopt het dat er een tekort van 700 mln. is in de ouderenregeling voor politieagenten?1

    Bij brief van 22 december 20112 heb ik uw Kamer geïnformeerd naar aanleiding van berichtgeving over «een tekort van 700 mln. in de ouderenpot van de politie.» Daarbij heb ik aangegeven welke factoren een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de geraamde kostenstijging, en welke partijen betrokken zijn geweest bij het ontstaan van dit tekort.
    Kort samengevat is het tekort voor een belangrijk deel ontstaan, doordat bij de oorspronkelijke berekeningen is uitgegaan van onjuiste aannames ten aanzien van de populatie waarop deze regeling van toepassing is. Het pensioendossier is complex en de betrokkenheid van de sociale partners en het ABP was in het voortraject intensief. De uitvoering strekt zich over vele jaren uit en heeft voor het eerst een aanvang genomen in 2011. Eind 2010 is mijn ministerie door het ABP voor het eerst geïnformeerd over de kostenstijging.

  • Vraag 2
    Hoe heeft dit tekort kunnen ontstaan? Waarom is dit tekort nooit eerder geconstateerd?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 3
    Klopt het dat er sprake is van een rekenfout? Wie is hiervoor verantwoordelijk?

    Zie antwoord vraag 1.

  • Vraag 4
    Wat betekent dit tekort voor politieagenten die gebruik willen maken van deze regeling?

    Sinds het moment waarop de afspraak in de sector politie is gemaakt, zijn er de nodige ontwikkelingen geweest. Niet alleen staat vast, dat de regeling veel kostbaarder is dan werkgever en vakorganisaties in 2006 veronderstelden, en daarmee een veel groter beslag legt op de beschikbare arbeidsvoorwaardenruimte in de sector politie dan voorzien. Ook is gebleken dat demografische en financieel-economische ontwikkelingen een aanpassing van het pensioenstelsel noodzakelijk maken. Het kabinet heeft besloten om de AOW-gerechtigde leeftijd in 2020 naar 66, en gezien de verdere ontwikkeling van de levensverwachting, waarschijnlijk in 2025 naar 67 te verhogen. Ook is besloten om de bestaande levensloopregeling per 1 januari 2012 te beëindigen en deze per 1 januari 2013 te vervangen door de vitaliteitsregeling. Anders dan levensloopverlof kan vitaliteitsverlof niet meer aan het eind van de loopbaan als (voltijds) prepensioen worden ingezet. Door deze ontwikkelingen komt voor een groot deel de basis aan de huidige afspraak met de politievakorganisaties te ontvallen, en is het onvermijdelijk de gemaakte afspraak te herzien.
    In mijn inzet voor de nieuwe CAO politie heb ik voorstellen gedaan voor deze herziening.
    In alle sectoren zal langer moeten worden doorgewerkt. Dat geldt dus ook voor de sector Politie. De verhoging van de arbeidsparticipatie van oudere werknemers en het vergroten van de duurzame inzetbaarheid van werkenden vergt een zodanig samenhangend pakket van maatregelen, dat gezond en werkend de AOW-gerechtigde leeftijd kan worden bereikt. Dit sluit overigens aan op een waarneembare trend dat de feitelijke pensioenleeftijd fors gestegen is in achterliggende jaren. Voorts heb ik aangegeven bereid te zijn een overgangsregeling te treffen voor degenen die vlak voor (een beslissing tot) hun vroegpensionering staan. De nieuwe afspraken moeten uiteraard passen binnen de voor de arbeidsvoorwaarden geldende financiële kaders.

  • Vraag 5
    Klopt het dat vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie is aangegeven dat dit soort regelingen eigenlijk niet meer van deze tijd zijn? Kunt u toelichten wat met deze uitspraak precies wordt bedoeld?

    Zie antwoord vraag 4.

  • Vraag 6
    Deelt u de mening dat afspraken die gemaakt zijn met de agenten en de bonden gewoon uitgevoerd en nagekomen dienen te worden? Zo nee, waarom niet?

    Zie antwoord vraag 4.

  • Vraag 7
    Deelt u de mening dat de rekening voor deze fout niet bij de agenten mag komen liggen? Zo nee, waarom niet?

    Zie antwoord vraag 4.

  • Vraag 8
    Bent u bereid spoedig tot een bevredigende oplossing van dit probleem te komen? Hoe gaat u dit doen? Wanneer kan de Kamer hierover meer informatie verwachten?

    De aanpassing van de bestaande afspraken betreft een zaak tussen werkgever en werknemers, en is onderdeel van de lopende CAO-onderhandelingen. Partijen hebben de intentie uitgesproken om dit voorjaar tot een akkoord te komen.

  • Mededeling - 5 januari 2012

    Hierbij bericht ik u, mede namens de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën, dat de schriftelijke vragen van het lid Kooiman (SP) over het tekort in de ouderenpot bij de politie (ingezonden 16 december 2011) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z26509
Volledige titel: Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de ministers van Veiligheid en Justitie, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën over het tekort in de ouderenpot bij de politie (ingezonden 16 december 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20112012-1318
Volledige titel: Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de ministers van Veiligheid en Justitie, van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Financiën over het tekort in de ouderenpot bij de politie (ingezonden 16 december 2011).