Kamervraag 2011Z03493

Het Europees verzuringsbeleid

Ingediend 18 februari 2011
Beantwoord 23 mei 2011 (na 94 dagen)
Indiener Richard de Mos (PVV)
Beantwoord door
Onderwerpen lucht natuur en milieu
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2011Z03493.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-2593.html
1. Bionieuws, «Europees verzuringsbeleid kwam tot stand door «paniekverhaal»», 22 januari 2011 Jaargang 21.
2. www.climategate.nl
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het artikel «Europees verzuringsbeleid kwam door «paniekverhaal» tot stand»1 en »kwaliteitscontrole nodig van planbureau voor de leefomgeving»?2

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat het PBL in haar rapport «Zure Regen,een analyse van 30 jaar verzuringsproblematiek in Nederland» wetenschappelijk weerlegde en onjuiste informatie verstrekt over de invloed van stikstofdepositie op menselijke gezondheid? Zo nee, waarom niet?

    Nee. Het PBL-rapport is een terugblik en beschrijft de ontwikkelingen in de wetenschap en het beleid op het gebied van zure regen en verzuring. Het beleid voor zure regen in de jaren ’80 was vooral gericht op de bescherming van natuur. De gezondheidseffecten van verzurende stoffen en verzuring komen in de publicatie dan ook amper aan de orde, waar dit wel gebeurt worden referenties gegeven.

  • Vraag 3
    Deelt u de mening dat er afgezien van enkele natuurdoelen geen wetenschappelijke reden is voor nog strenger stikstofbeleid via het Gothenburg-protocol, dat boerenbedrijven voor miljarden dupeerde vanwege de fabel van «Das Grosse Waldsterben»? Bent u bereid dit beleid te wijzigen zodat boeren financieel niet verder worden uitgekleed als gevolg van de milieuhype van «zure regen»?

    Luchtverontreiniging geeft ecologische schade en gezondheidsschade. De verzurende en vermestende effecten van stikstof zijn vooral schadelijk voor biodiversiteit. Er was rond 1980 terecht ongerustheid over schade aan bossen en meren als gevolg van verzuring. Maatregelen worden altijd op kosteneffectiviteit beoordeeld. Mede door het toen ingezette beleid is de problematiek sterk verminderd en beheersbaar geworden. De stikstofdepositie op Nederland is nog steeds te hoog om de biodiversiteitsdoelen te kunnen realiseren. Door in de PAS afspraken te maken over de vermindering van de stikstofdepositie kan juist voorkomen worden dat maatschappelijk gewenste ontwikkelingen of projecten worden geblokkeerd.

  • Vraag 4
    Bent u bereid om kwaliteitscontrole voor rapporten aan PBL op te zeggen? Zo ja, wat voor kwaliteitscontrole?

    Nee. De kwaliteitscontrole door het PBL zelf acht ik voldoende, mede gelet op de door het PBL gehanteerde interne wetenschappelijke kwaliteitsborging en certificeringsprocedures. In 2011 zal het PBL voorbereidende werkzaamheden uitvoeren voor een internationale wetenschappelijke audit in 2012, gevolgd door een internationale visitatie.

  • Vraag 5
    Kunt u garanderen dat fabeltjes over ecologische schade en schade aan menselijke gezondheid door zure regen voorgoed uit de kabinetsplannen zijn?

    Zie antwoord vraag 3.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2011Z03493
Volledige titel: Vragen van het lid De Mos (PVV) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het Europees verzuringsbeleid (ingezonden 18 februari 2011).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-2593
Volledige titel: Vragen van het lid De Mos (PVV) aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het Europees verzuringsbeleid (ingezonden 18 februari 2011).