Kamervraag 2010Z13423

Het bericht dat volgende maand de eerste allochtonenkliniek opent in Amsterdam

Ingediend 23 september 2010
Beantwoord 30 november 2010 (na 68 dagen)
Indieners Karen Gerbrands (PVV), Sietse Fritsma (PVV)
Beantwoord door Edith Schippers (minister volksgezondheid, welzijn en sport) (VVD)
Onderwerpen integratie migratie en integratie organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron vraag https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2010Z13423.html
Bron antwoord https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-638.html
1. Elsevier, Eerste «allochtonenkliniek» opent in Amsterdam», 20 september 2010. 
  • Vraag 1
    Bent u bekend met het bericht «Eerste «allochtonenkliniek» opent in Amsterdam»1

    Ja.

  • Vraag 2
    Deelt u de mening dat dit een stuitend voorbeeld van discriminatie is en dat dit soort vormen van islamisering gestopt moeten worden?

    Die mening deel ik niet. De kliniek sluit geen bevolkingsgroepen uit. Ze richt zich op patiënten van Turkse afkomst maar staat ook open voor andere patiënten. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met het ziekenhuis Amstelland dat zich richt op joodse patiënten.

  • Vraag 3
    Wat is uw reactie op het feit dat ruim 30 000 Turkse allochtonen zich onvoldoende begrepen voelen in Nederland en daarom medische hulp zoeken in Turkije, ondanks dat de Nederlandse gezondheidszorg tot de top van Europa behoort?

    Deze gegevens zijn afkomstig van een onderzoek dat in opdracht van Agis is uitgevoerd. Ik deel de mening dat de gezondheidszorg in Nederland kwalitatief hoogwaardig is en in staat is zorg aan alle patiëntencategorieën te bieden. Op dit moment is het mogelijk om zorg wereldwijd ten laste van de Zvw in te roepen. Wanneer de beleidvoornemens van de regering ter zake van het schrappen van de werelddekking zijn gerealiseerd, zal de mogelijkheid om buiten de EU/EER ziekenhuiszorg in te roepen overigens worden beperkt.

  • Vraag 4
    Is het u bekend dat in Turkse ziekenhuizen niet altijd adequaat gehandeld wordt, dat er soms «te veel» zorg gegeven wordt en te veel medicatie?

    Agis heeft voor haar verzekerden van Turkse afkomst contracten gesloten met geselecteerde Turkse privé klinieken. Het niveau van zorg die in die klinieken gegeven wordt, is volgens Agis hoog en vergelijkbaar met de zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. Wel constateert Agis, dat er in de Turkse ziekenhuizen overbehandeling en overmedicatie plaatsvindt. Het tegengaan daarvan is belangrijk. Noch de gezondheid van de patiënt, noch de premiebetaler is daarbij gebaat. Het is de taak van de zorgverzekeraar om overbehandeling tegen te gaan.

  • Vraag 5
    Laat u de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoeken of er in de allochtonenkliniek niet eveneens overbehandeld gaat worden?

    Nee, het is de taak van de zorgverzekeraars die zorgcontracten afsluiten met de kliniek om er op toe te zien dat de zorg doelmatig – conform geldende professionele standaarden – wordt verstrekt.

  • Vraag 6
    Bent u bereid op korte termijn in gesprek te treden met financier/zorgverzekeraar Agis om een andere oplossing te zoeken om de behandelstroom naar Turkije te stoppen? Zo nee, waarom niet?

    Nee. Zowel Agis als de Vatan kliniek opereren binnen de wetgeving van de Nederlandse gezondheidszorg. Zie ook mijn antwoord op vraag 3.

  • Vraag 7
    Deelt u de mening dat dit weer het foute signaal geeft dat onze samenleving zich aan moslims/allochtonen aan past in plaats van andersom?

    Nee. Keuzevrijheid is de ruggengraat van ons zorgsysteem. Als burgers menen dat de zorg van een nieuwe kliniek beter aansluit op hun behoefte, dan staat het hen vrij om daarvan gebruik te maken.


Kamervraag document nummer: kv-tk-2010Z13423
Volledige titel: Vragen van de leden Gerbrands en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat volgende maand de eerste allochtonenkliniek opent in Amsterdam (ingezonden 23 september 2010).
Kamerantwoord document nummer: ah-tk-20102011-638
Volledige titel: Vragen van de leden Gerbrands en Fritsma (beiden PVV) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en voor Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat volgende maand de eerste allochtonenkliniek opent in Amsterdam (ingezonden 23 september 2010).