Kamerstuk 36496-41

Gewijzigd amendement van het lid De Hoop ter vervanging van nr. 25 over een motivatieverplichting ten aanzien van het al dan niet aanwijzen van middenhuurwoningen

Dossier: Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Gepubliceerd: 23 april 2024
Indiener(s): Habtamu de Hoop (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36496-41.html
ID: 36496-41
Origineel: 36496-25

92,7 %
7,3 %

VVD

FVD

BBB

D66

PVV

SGP

SP

PvdD

CU

GroenLinks-PvdA

JA21

Volt

DENK

CDA

NSC


Nr. 41 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID DE HOOP TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 25

Ontvangen 23 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel III wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Artikel 6, vierde lid, onderdeel a, wordt als volgt gewijzigd:

1. «tegen te gaan en» wordt vervangen door «tegen te gaan,».

2. Na «woningbouwopgave» wordt ingevoegd «en het al dan niet aanwijzen van middeldure huurwoonruimten als bedoeld in artikel 1 als categorie van woonruimte die niet voor bewoning in gebruik mogen worden genomen of gegeven anders dan aan woningzoekenden met een middeninkomen als bedoeld in artikel 10, vierde lid».

Toelichting

In het wetsvoorstel betaalbare huur wordt geregeld dat indien een gemeente middeldure huurwoonruimte aanwijst als categorie van woonruimte, alleen woningzoekenden met een middeninkomen in aanmerking komen voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning. Hierdoor blijft de kans groot dat middeldure woonruimte onbedoeld alsnog toegewezen wordt aan hoge inkomens.

Met dit amendement wordt het verplicht om bij de voorbereiding van de huisvestingsverordening in de woonvisie te beargumenteren waarom ze wel of niet middeldure huurwoonruimte aanwijzen als categorie van woonruimte waarvoor alleen woningzoekenden met een middeninkomen in aanmerking komen voor het verkrijgen van een huisvestingsvergunning. Dit vergroot de kans dat in gemeenten waar middeninkomens er moeilijk tussen komen, er toewijzing wordt toegepast.

De Hoop