Ontvangen 15 oktober 2023
1. Welke velden bevatte de RAM database?
In het SIG-onderzoek staat: «RAM stelt data uit 72 interne en externe bronnen beschikbaar door deze data samen te voegen, aan te vullen, te corrigeren en te totaliseren». Voorbeelden zijn informatie van de Kamer van Koophandel (externe bron), fiscale informatie uit bronnen zoals Omzetbelasting (OB), de Loonheffing (LH), VPB (VBN), maar ook FSV is op een gegeven moment als bron voor RAM toegevoegd. Op pagina 11 van bijlage 3 zijn alle bronnen te zien.
2. Welke strafrechtelijke gegevens bevatte de RAM database?
Welke gegevens in RAM stonden, zal deel uitmaken van het externe onderzoek.
3. Kunt u alle memo’s over de RAM database die de afgelopen 5 jaar ten minste het DG niveau bereikt hebben aan de Kamer doen toekomen?
Een eerste zoekslag naar relevante informatie heeft inmiddels plaatsgevonden. In bijlage 2 kunt u deze relevante informatie vinden. Deze eerste zoekslag heeft betrekking op de stukken die door het directieteam van de Belastingdienst zijn besproken en die zijn opgenomen in «Digidoc», het centrale systeem voor stukkenstroom en archivering van het Ministerie van Financiën.
Daarnaast kan ook informatie aanwezig zijn bij de ambtelijke top van de Belastingdienst. Deze vervolgzoekslag vergt een met meer waarborgen omklede procedure die meer tijd kost. Ik zal uw Kamer hier later over informeren. Deze vervolgzoekslag is ook van belang voor het externe onderzoek, zodat ook de onderzoekers de beschikking krijgen over deze informatie.
4. Van welke wetsovertredingen in de RAM database bent u nu al op de hoogte?
Deze vraag kan ik op dit moment nog niet beantwoorden zonder het externe onderzoek. Daarnaast heeft de AP aangegeven onderzoek naar RAM te zullen gaan doen.