Aan de Leden
Den Haag, 16 oktober 2023
Het Presidium legt hierbij, conform artikel 7.35 lid 2 van het Reglement van Orde, aan u voor het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken bij brief van 2 oktober 2023 om advies te vragen aan Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken inzake de consequenties op de lange termijn van het oprichten van een alternatief tribunaal om de misdaad van agressie te berechten en welke andere mogelijkheden er zijn om de Russische president Poetin te berechten.
Het Presidium stelt u voor in te stemmen met het bijgevoegde verzoek en dit door te geleiden aan de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken.
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Vera Bergkamp
Aan het Presidium
2 oktober 2023
De vaste commissie Buitenlandse Zaken heeft in haar procedurevergadering van 28 september 2023 besloten om de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) te verzoeken om een advies op te stellen over de consequenties op de lange termijn van het oprichten van een alternatief tribunaal om de misdaad van agressie te berechten en de vraag welke andere mogelijkheden er zijn om de Russische president Poetin te berechten. Voor de precieze adviesaanvraag verwijs ik u graag naar de bijlage.
Namens de commissie verzoek ik het Presidium deze adviesaanvraag ter instemming voor te leggen aan de Kamer.
De voorzitter van de commissie, Rudmer Heerema
De griffier van de commissie, Westerhoff
In de procedurevergadering van 28 september 2023 heeft de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken besloten een voorstel aan de Kamer te doen om de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) te vragen een advies uit te brengen. De onderzoeksvraag betreft de consequenties op de lange termijn van het oprichten van een alternatief tribunaal om de misdaad van agressie te berechten en welke andere mogelijkheden er zijn om de Russische president Poetin te berechten.
Hieronder is een nadere uitwerking opgenomen van de adviesaanvraag. Hierin wordt de CAVV door de Kamer verzocht om naar de juridische en politieke invalshoeken te kijken rond de te verwachte effecten van het mogelijk instellen van een alternatief tribunaal om de misdaad van agressie te berechten en welke andere mogelijkheden er zijn om Poetin te berechten, met een specifieke focus op de positie van het Internationaal Strafhof. Hierbij kan de CAVV voortbouwen op een eerder advies naar de uitdagingen bij de berechting van het misdrijf agressie (advies nr. 40, 2022).
Sub-vragen/thema's
Beschrijving van de verschillende alternatieven rond de mogelijkheden die het internationaal recht biedt om de Russische misdaden in Oekraïne te vervolgen.
Beschrijving van de verschillende alternatieven om President Poetin te vervolgen.
Duiding van de mogelijke toegevoegde waarde of noodzaak van een alternatief tribunaal inzake de misdaad van agressie.
Duiding van het nut en de noodzaak om het Statuut van Rome te amenderen op artikel 15 bis zodat het Internationaal Strafhof ook rechtsmacht kan uitoefenen over agressie gepleegd door een staat die geen partij is bij het Statuut, maar op het grondgebied van een staat die dat wel is.
Analyse van de consequenties op de internationale rechtsorde van het oprichten van een agressietribunaal (in welke vorm dan ook) met een specifieke focus op de verwachte effecten op het functioneren van het Internationaal Strafhof in het bijzonder.
Het zwaartepunt dient hierbij te liggen op de laatste twee sub-vragen.
Het verzoek aan de CAVV is om deze adviesaanvraag eind januari 2024 af te ronden.