Kamerstuk 36378-33

Amendement van de leden Erkens en Bontenbal over het bieden van de mogelijkheid aan aangeslotenen om zelf hun aansluiting te realiseren

Dossier: Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Gepubliceerd: 15 april 2024
Indiener(s): Henri Bontenbal (CDA), Silvio Erkens (VVD)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36378-33.html
ID: 36378-33

Nr. 33 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ERKENS EN BONTENBAL

Ontvangen 15 april 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel 3.39 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, aanhef, wordt na «hulpmiddelen» ingevoegd «of een voor die aansluiting benodigde systeemuitbreiding».

2. In het eerste lid, onderdeel a, wordt «10 MVA» vervangen door «1 MVA».

3. In het tweede lid wordt na «hulpmiddelen» ingevoegd «of een voor de aansluiting benodigde systeemuitbreiding».

Toelichting

De komende jaren zullen de problemen op het elektriciteitsnet alleen maar toenemen. Er is steeds minder capaciteit om nieuwe aansluitingen te realiseren en het wordt steeds lastiger om bestaande aansluitingen uit te breiden. Netcongestie is een grote belemmering voor onze economie en de energietransitie. Om netcongestie te verminderen moet het elektriciteitsnet in hoog tempo worden uitgebreid en verzwaard. Hier wordt hard aan gewerkt door de netbeheerders, maar zij geven ook aan te weinig personeel en materialen tot hun beschikking te hebben om overal tijdig het net uit te breiden, nieuwe aansluitingen te realiseren of bestaande aansluitingen te verzwaren. Dit leidt tot vertraging, nieuwe en bestaande aansluitingen moeten erg lang wachten voordat zij geholpen worden. Om ervoor te zorgen dat aangeslotenen toch op tijd een aansluiting kunnen krijgen, wil de indiener met dit amendement ervoor zorgen dat aangeslotenen de mogelijkheid krijgen om zelf hun aansluiting te realiseren. Hiervoor zijn meerdere modellen mogelijk. Zo hebben de netbeheerders een eigen initiatief gestart, namelijk «Klant Sluit Zichzelf Aan». Hiermee wordt een eerste stap gezet om het mogelijk te maken dat partijen hun eigen aansluiting kunnen realiseren. Echter kent dit initiatief ook beperkingen en daarom wil de indiener van dit amendement ook het right to challenge principe uitbreiden. In de praktijk zijn er bijvoorbeeld projectorganisaties die al in de ondergrond werken en bijvoorbeeld woningen bouwen. Dit soort organisaties kunnen tijdens hun werkzaamheden snel en makkelijk nieuwe aansluitingen realiseren. Daarom wil de indiener van dit amendement wil het recht van aangeslotenen om zelf hun aansluiting te realiseren, oprekken tot aansluitingen vanaf 1 MVA. Op deze manier kan er maximaal gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden om voor partijen om zelf een eigen aansluiting te realiseren en de netcapaciteit uit te breiden. Van belang blijft dat partijen zich altijd aan de kwaliteits- en veiligheidseisen houden van de netbeheerders. De indiener vindt het daarom wenselijk dat er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de initiatieven die de netbeheerders zelf uitrollen, maar als dit onvoldoende mogelijkheden biedt dan kunnen partijen middels dit amendement ook gebruik maken van het right to challenge principe.

Erkens Bontenbal