Kamerstuk 36378-30

Amendement van het lid Erkens over het vereenvoudigen van het opzetten van energiehubs

Dossier: Regels over energiemarkten en energiesystemen (Energiewet)

Gepubliceerd: 15 april 2024
Indiener(s): Silvio Erkens (VVD)
Onderwerpen: energie natuur en milieu
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36378-30.html
ID: 36378-30

Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID ERKENS

Ontvangen 15 april 2024

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel 3.46, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De bestaande tekst wordt verletterd tot onderdeel b.

2. Voor onderdeel b (nieuw) wordt een aanhef en een onderdeel a ingevoegd, luidende:

In de methoden of voorwaarden, bedoeld in artikel 3.118, wordt in ieder geval opgenomen:

  • a. met het oog op de uitvoering van het eerste lid, de voorwaarden voor een aanbod van een transmissie- of distributiesysteembeheerder voor elektriciteit tot het verzorgen van transport van elektriciteit over zijn systeem aan meerdere aangeslotenen gezamenlijk;.

3. In onderdeel b (nieuw) wordt «Met» vervangen door «met» en vervalt «wordt in de methoden of voorwaarden, bedoeld in artikel 3.118, in ieder geval opgenomen».

Toelichting

De komende jaren zullen de problemen op het elektriciteitsnet alleen maar toenemen. Er is steeds minder capaciteit om nieuwe bedrijven aan te sluiten en het wordt voor bestaande bedrijven steeds lastiger om uit te breiden of te verduurzamen. Netcongestie vormt een grote belemmering voor onze economie en de energietransitie. Echter benutten we op dit moment de ruimte op ons stroomnet nog niet optimaal. Zo zijn er ondernemers die samen ruimte op het stroomnet willen delen, zogeheten energiehubs, maar netbeheerders faciliteren dit nog onvoldoende en traag. Energiehubs kunnen juist helpen bij het voorkomen van overbelasting door samenwerking en onderlinge afspraken over efficiënt energieverbruik. In een energiehub wordt lokale opwek gekoppeld aan gebruik. Door de slimme regie over opwerk, gebruik en opslag wordt het hoofdnet ontzien. De lokale uitwisseling voorkomt dus overbelasting. Bovendien hebben energiehubs geen extra netaansluitingen of netverzwaringen nodig. Daarom wil de indiener van dit amendement ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om een energiehub op te zetten.

De indiener van dit amendement beoogd hiermee te waarborgen dat het in de toekomst mogelijk wordt gemaakt dat meerdere aangeslotenen gezamenlijk aanspraak kunnen maken op de (gedeelde) transportdienst, het zogenaamde «groepstransportrecht». Het groepstransportrecht stelt aangeslotenen in staat om gezamenlijk hun behoefte aan transportcapaciteit af te stemmen en samen te werken in energiehubs. Hiermee ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven en slimme oplossingen waarmee ondernemers een bijdrage kunnen leveren aan een optimalere benutting van het stroomnet. Het groepstransportrecht verplicht aangeslotenen om samen te werken om gebruik te kunnen maken van transportcapaciteit, maar zij blijven vrij om individueel hun elektriciteit in- of te (ver)kopen op de elektriciteitsmarkt.

Door het opnemen van voorwaarden in de methoden en voorwaarden die door de Autoriteit Consument en Markt worden vastgesteld komen er duidelijke kaders voor het groepstransportrecht. Zo is het voor ondernemers duidelijk wanneer zij gebruik kunnen maken van deze oplossing. Bovendien helpt het netbeheerders om hun dienstverlening in te richten op het groepstransportrecht en optimaal invulling te geven aan hun wettelijke taken. Verder is het van belang dat de netveiligheid en beschikbare transportcapaciteit nog steeds kan worden geoptimaliseerd. Hierbij dienen de netbeheerders als de Autoriteit Consument en Markt een goede balans treffen in de belangen van alle aangeslotenen.

Erkens