Gepubliceerd: 29 maart 2023
Indiener(s): Tjeerd de Groot (D66)
Onderwerpen: verkeer water
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36308-5.html
ID: 36308-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 29 maart 2023

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen van haar bevindingen. Het verslag behandelt alleen die onderdelen waarover door de genoemde fracties inbreng is geleverd.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave

blz.

   

Inleiding

1

Achtergronden van de richtlijn beroepskwalificaties binnenvaart

2

Hoofdlijnen van de richtlijn

2

Verhouding tot bestaande regelgeving

2

Wetsvoorstel

2

Uitvoering en handhaving

2

Consultaties

3

Overige

4

Inleiding

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de Wijziging van de Binnenvaartwet ter implementatie van de EU-Richtlijn (hierna: de richtlijn) over de erkenning van beroepskwalificaties in de binnenvaart. Deze leden hebben hierbij nog enkele vragen.

De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij ondersteunen de inzet om beroepskwalificaties te harmoniseren in de Europese Unie (EU). Deze leden hebben hierover geen vragen.

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij hebben nog enkele vragen.

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van de voorgestelde wetswijziging ten aanzien van beroepskwalificaties voor de binnenvaart. Deze leden hebben hierbij nog één vraag.

De leden van de GroenLinks-fractie hebben kennisgenomen van het voorstel en hebben nog enkele opmerkingen.

De leden van de SGP- en de ChristenUnie-fracties hebben met belangstelling kennisgenomen van het voorliggende wetsvoorstel. Zij hebben nog enkele vragen.

Achtergronden van de richtlijn beroepskwalificaties binnenvaart

De leden van de GroenLinks-fractie steunen het doel (en middel) om te komen tot een Europese harmonisatie en wederzijdse erkenning van diploma’s en competenties van beroepsgroepen. Zeker bij een internationaal opererende sector als de binnenvaart is het goed als de competenties van Nederlandse bemanningen in het buitenland worden erkend en dat wij in Nederland erop aan kunnen dat bemanningen van buitenlandse schepen of buitenlands personeel op Nederlandse schepen gekwalificeerd is voor de functie die ze uitoefenen. Deze leden vinden dat goed voor de veiligheid en voor de economie.

Hoofdlijnen van de richtlijn

De leden van de CDA-fractie zijn benieuwd naar hoe de invoering van de richtlijn in andere EU-lidstaten verloopt, met name in de landen om Nederland heen. Ook zijn deze leden benieuwd naar hoe de toekomstige uitvoering in andere lidstaten gestalte zal krijgen. Hoe gaat ervoor gezorgd worden dat er een gelijk speelveld is met andere lidstaten?

Verhouding tot bestaande regelgeving

De leden van de VVD-fractie willen weten hoe oneerlijke concurrentie met landen van buiten de EU wordt voorkomen. Deze leden willen weten in hoeverre de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ook op die schepen mag handhaven op basis van deze erkenning. Deze leden willen tevens weten in hoeverre de regering zogenoemde nationale koppen op deze richtlijn wil zetten en hoe andere landen binnen de EU deze richtlijn implementeren.

Wetsvoorstel

De leden van de VVD-fractie lezen dat binnenvaartschippers die varen op wateren die worden beheerst door de Akte van Mannheim worden uitgezonderd. Deze leden willen weten waarom dit zo is. Ook willen deze leden weten welke kwalificatiecriteria gelden op deze wateren.

Uitvoering en handhaving

De leden van de VVD-fractie willen weten wie er handhaaft op de beroepskwalificaties. Ook willen deze leden weten wat de impact van deze wetswijziging is op de handhaafbaarheid van de beroepskwalificaties.

De leden van de VVD-fractie lezen dat de ILT de erkenning van opleidingen voor veiligheidskundige passagiersvaart op dit moment uitvoert, maar dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft aangegeven dit op termijn te kunnen uitvoeren. Deze leden willen weten wat de stand van zaken hiervan is en wanneer het overleg tussen het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR is afgerond. Ook willen deze leden weten of de regering van plan is om deze wetswijziging al te behandelen, terwijl dit overleg nog niet is afgerond. Deze leden willen weten wat er gebeurt indien deze wetswijziging wordt aangenomen en dit overleg nog niet is afgerond. Deze leden willen weten wat de impact hiervan is op de uitvoerbaarheid van de ILT.

De leden van de SP-fractie steunen de inzet van de ILT om de afgifte van kwalificatiebewijzen bij het CBR te beleggen. Kan de regering toezeggen dat deze opdracht wordt uitgevoerd door het CBR?

De leden van de GroenLinks-fractie maken zich grote zorgen over handhaving en toezicht en het takenpakket van de ILT, in relatie tot het budget en de capaciteit. De ILT is nu al niet in staat om op alle sectoren voldoende toezicht te houden en regels te handhaven. Een grotere opdracht vergt dus meer budget en meer mensen. Dit kan onmogelijk ten koste gaan van andere taken die al bij de ILT liggen. Deze leden verwachten van de regering een forse uitbreiding van de middelen van de ILT en de toezegging dat nieuwe of extra taken niet afgaan van eerdere en bestaande taken.

Consultaties

De leden van de VVD-fractie lezen dat het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) heeft aangegeven om in de toelichting op te nemen welke externe partijen zijn betrokken bij de ontwikkeling van deze wetswijziging, welke aandachtspunten zij hebben aangedragen en of en hoe deze aandachtspunten worden opgevolgd. Deze leden willen weten waarom de regering geen opvolging heeft gegeven aan het advies van het ATR. Ook willen deze leden weten wanneer de regering hier wel opvolging aan geeft.

De leden van de VVD-fractie lezen dat er wordt afgezien van een internetconsultatie omdat er regelmatig overleg is met brancheorganisaties, onderwijsinstellingen en met vertegenwoordigers van specifieke sectoren. Deze leden willen weten hoe deze organisaties in de betreffende overleggen hebben aangegeven tegenover deze wetswijziging te staan.

De leden van de SGP- en ChristenUnie-fracties constateren dat het ATR heeft geadviseerd duidelijk te maken op welke wijze de binnenvaartsector is betrokken bij het voorstel en hoe opvolging is gegeven aan door de praktijk benoemde aandachtspunten over de werkbaarheid. De voorgestelde wijzigingen kunnen immers grote gevolgen hebben voor bedrijven en dekbemanningsleden. Deze leden horen graag met welke brancheorganisaties en onderwijsinstellingen is/wordt gesproken. Kan de regering meer concreet aangeven welke aandachtspunten en zorgen op tafel zijn gelegd en hoe hiermee zal worden omgegaan?

Overige

De leden van de VVD-fractie willen weten wat de stand van zaken is van het verbod op het varend ontgassen en de ontheffing op het plaatsen van ontgassingsinstallaties en in hoeverre de regering al een concept wettekst en toelichting heeft.

De voorzitter van de commissie, Tjeerd de Groot

De adjunct-griffier van de commissie, Meedendorp