Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 3 april 2023
Hierbij reageer ik op het verzoek van het lid Wassenberg (PvdD) tijdens het debat over de begroting van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op 7 december 2022 over de gemaalpomp sluiscomplex IJmuiden (Handelingen II 2022/23, nr. 32, item 13). Het verzoek luidde: «Graag een toezegging van de Minister dat de nieuwe maalpomp van Zeesluis IJmuiden geen migratie barrière vormt, voor bijvoorbeeld paling.»
De gemaalpompen staan bij het bestaande sluiscomplex. Gemaal IJmuiden is bedoeld om water vanuit het Noordzeekanaal en omliggende gebieden af te voeren en daarmee overstroming van grote delen van Noord-Holland te voorkomen. Momenteel wordt één extra pomp aangeschaft en in de plaats van één van de bestaande maalpompen ingebouwd. De nieuwe pomp is een gemoderniseerde kopie van de bestaande pompen, waarmee het huidige knelpunt voor vismigratie bij gemaal IJmuiden vooralsnog blijft bestaan. Vervanging van de pomp door een gemoderniseerde kopie was binnen de technische mogelijkheden het snelste alternatief om de kwetsbaarheid van het gemaal te verminderen en een betrouwbare waterafvoer te garanderen, vooruitlopend op de vervangings- en renovatieopgave van het Gemaal IJmuiden. In de planfase van deze vernieuwingsopgave wordt onderzocht of en hoe barrières voor migrerende vissen bij het gemaal kunnen worden beperkt. Daarbij wordt geprobeerd balans te houden tussen waterveiligheid en ecologische factoren zoals vismigratie. De afronding van de planfase is voorzien in 2026.
De KRW-opgave heeft als doel om de toestand voor vis niet achteruit te laten gaan en daarbij te zoeken naar kansen voor verbetering. Er wordt gestreefd de passage zoveel mogelijk visveilig te maken, binnen de mogelijkheden van het bestaande gemaal.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers