Kamerstuk 36100-IV-7

Lijst van vragen en antwoorden, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2021 bij Koninkrijksrelaties en het BES fonds

Dossier: Jaarverslag en slotwet Koninkrijksrelaties en het BES-fonds 2021

Gepubliceerd: 9 juni 2022
Indiener(s): Mariƫlle Paul (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-36100-IV-7.html
ID: 36100-IV-7

Nr. 7 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 9 juni 2022

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de brief van de Algemene Rekenkamer van 18 mei 2022 inzake aanbieding van het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2021 bij Koninkrijksrelaties en het BES fonds (Kamerstuk 36 100 IV, nr. 2).

De Minister heeft deze vragen beantwoord bij brief van 8 juni 2022. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Paul

De griffier van de commissie, Meijers

1

Vraag:

Beïnvloedt de totstandkoming van de ontwerpconsensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) de verwachtingen met betrekking tot het terugbetalen, herfinancieren en/of kwijtschelden van de leningen na oktober 2023?

Antwoord:

De uiteindelijke uitkomsten van de totstandkoming van de consensusrijkswet COHO beïnvloeden de kans op een effectieve implementatie van de in de landspakketten opgenomen noodzakelijke structurele hervormingen. Deze hervormingen hebben een positief effect op de economische ontwikkeling en de overheidsfinanciën in de landen en daarmee op hun aflossingscapaciteit.

Over hoe de totstandkoming van de consensusrijkswet COHO doorwerkt op de daadwerkelijke uitkomsten van de onderhandelingen met de landen over de liquiditeitsleningen kan nu nog niets over worden gezegd.

2

Vraag:

Welke gevolgen brengen de ICT onvolkomenheden met zich mee voor de burgers van Caribisch Nederland? Zijn daar evaluaties van en zijn die beschikbaar?

Antwoord:

De gevolgen van de ICT-onvolkomenheden voor de inwoners van Caribisch Nederland zijn tot op heden beperkt. In enkele gevallen is er sprake geweest van kortstondige verstoring van bedrijfsprocessen. De burger kan daar korte tijd enig ongemak van hebben ondervonden. De relevante processen en werkwijzen zijn geprioriteerd en worden voortdurend aangescherpt om herhaling van verstoringen in de toekomst nog verder te beperken en waar mogelijk te voorkomen.

Gelet op de korte tijdsduur en de beperkte impact van de verstoringen zijn geen evaluaties gedaan.

In relatie tot informatiebeveiliging, in de zin van hacks of datalekken, zijn in dit kader gedurende de afgelopen jaren géén incidenten gemeld of anderszins bekend bij de Shared Service Organisatie Caribisch Nederland (SSO CN).