Vastgesteld 15 december 2021
De vaste commissie voor Defensie, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.
De vragen zijn op 6 december 2021 voorgelegd aan de Minister van Defensie. Bij brief van 10 december 2021 zijn ze door de Minister van Defensie beantwoord.
Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.
De fungerend voorzitter van de commissie, Aukje de Vries
De adjunct-griffier van de commissie, Mittendorff
1. Kunt u toelichten hoe het komt dat er eerst wordt gecommuniceerd dat er nog voor dit begrotingsjaar middelen nodig zijn voor munitie (voor trainen en opleiden) en dat er vervolgens 60 miljoen euro moet worden doorgeschoven naar volgend jaar?
Mede als gevolg van de COVID-epidemie zijn de leveringen voor onder andere munitie in 2021 vertraagd. De verplichtingen die voor munitie zijn aangegaan, zullen in latere jaren tot kasuitgaven leiden. De aanvullende middelen voor munitie oefenen & trainen (structureel € 60 miljoen vanaf 2021) zijn zeer recent, en daarmee in een vrij laat stadium in het uitvoeringsjaar, beschikbaar gesteld. Ook voor de extra beschikbaar gestelde middelen dient het reguliere verwervingsproces doorlopen te worden alvorens de (nog) aan te gane verplichtingen tot kasuitgaven kunnen leiden.
2. Kunt u toelichten hoe het kan dat de IT realisatiefase als gevolg van de Covid-19 situatie met 81.5 miljoen euro naar beneden is bijgesteld? Voor welke IT-projecten zijn deze computerchips nodig? Wanneer is de verwachting dat deze onderdelen wel beschikbaar zijn? Heeft dit gevolgen voor de uiteindelijke opleverdatum van de Grensverleggende IT?
Als gevolg van de Covid-19 situatie hebben we te maken met zowel transportproblematiek als chiptekorten. De computerchips zijn noodzakelijk voor IT investeringsprojecten die hardware nodig hebben. Binnen de projecten wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de aangepaste bestelperiodes van beschikbare computerchips. Door de wereldwijde tekorten en het verloop van de COVID-19 pandemie is het echter niet duidelijk wanneer de levertijden weer normaliseren. Zoals gemeld in het DPO is bij het programma GrIT ingespeeld op de wereldwijde chiptekorten door middel van garantstellingen aan het consortium voor de vroegtijdige bestelling van de benodigde hardware.