Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 oktober 2021
Vanaf half april heeft dit kabinet zelftesten beschikbaar gesteld aan personeel van de kinderopvang en het primair onderwijs, en aan personeel en leerlingen en studenten van het voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs. Voor al deze groepen was het advies zichzelf tweemaal per week preventief te testen, om ongemerkte virusverspreiding zo veel als mogelijk te voorkomen, en zo de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang te borgen. Voor het voortgezet onderwijs konden de zelftesten daarnaast ook risicogericht worden ingezet bij een uitbraak.
Zoals door de Minister van VWS reeds aan u gemeld1 hebben we het gebruik van, de ervaringen met en de motivatie bij het zelftesten laten monitoren in alle bovengenoemde sectoren. Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, daarvan de onderzoeksrapportage aan, uitgevoerd door Oberon2. De uitkomsten nemen we mee in het vervolgbeleid en de bijbehorende communicatie rondom de inzet van zelftesten. De inzet van zelftesten in het funderend onderwijs wordt in ’t vervolg meegenomen in de maandelijkse Coronapeiling in het onderwijs (ook uitgevoerd door Oberon).
Naast bovengenoemde monitor heeft het UMC Utrecht, o.l.v. Patricia Bruijning, weer een nieuwe modelleringsstudie opgeleverd. Eerder heb ik u hun modelleringsstudies doen toekomen naar het loslaten van de 1,5m tussen leerlingen in het VO3, en naar de inzet van zelftesten in het VO na de zomervakantie4. Met de studie die ik u hierbij aanbied5, is nu ook bekeken wat de oplopende vaccinatiegraad van leerlingen betekent voor de omstandigheden waaronder de inzet van zelftesten verantwoord kan worden stopgezet. Deze studie is beschikbaar gesteld aan het OMT, t.b.v. de advisering voor de besluitvorming op 14 september.
Onder de huidige omstandigheden, met de huidige besmettingsgraad in de samenleving en vaccinatiegraad onder scholieren en jongeren, is het advies het zelftesten vooralsnog te continueren voor onderwijspersoneel, scholieren en studenten die als niet-immuun worden beschouwd. Bij het volgende besluitvormingsmoment in november zal de inzet van zelftesten in het onderwijs opnieuw worden gewogen, met medenemen van de rapportage van Oberon en de modelleringsstudie van UMCU.
In de verwachting u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, A. Slob