Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 16 december 2020
Inleiding
Met deze brief informeer ik u over de behoeftestelling van het project «Gespecialiseerde transport- en opslagcontainers voor de Snel Inzetbare Capaciteiten (SIC)». De NAVO en EU vragen om robuuste en snel inzetbare eenheden. Om de strategische voorraden voor deze eenheden te kunnen opslaan en binnen korte termijn veilig en geconditioneerd te verplaatsen naar het inzetgebied en ook daar onder de juiste (veiligheids-) condities op te slaan zijn gespecialiseerde containers benodigd.
Dit project voorziet in de verwerving van 201 gespecialiseerde containers met IT-componenten voor transport en veilige (veld)opslag van strategische voorraden munitie, geneeskundige verbruiksartikelen en onderhoudsmiddelen, zoals oliën en smeermiddelen.
Context
De Defensievisie 2035 benadrukt dat het dreigingsbeeld diverser, complexer en verontrustender wordt. Defensie moet daar op kunnen anticiperen en, in het geval van een crisis, direct op kunnen reageren. Met het oog op de toenemende dreiging langs de oostflank stelt de NAVO hoge gereedheidseisen aan de bondgenoten. De krijgsmacht moet binnen zeer korte tijd en op overtuigende wijze kunnen reageren op crises in en aan de rand van Europa en waar nodig ook daarbuiten. Met de inzet van de SIC geeft Nederland invulling aan de snelle reactiemachten van de NAVO en de EU, bijvoorbeeld de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Voor deze inzet is de beschikbaarheid van strategische voorraden een essentiële randvoorwaarde.
Behoefte
Nederland levert in 2023 een grote bijdrage aan de VJTF, waarbij een gedeelte van de strategische voorraden in de gespecialiseerde containers binnen twee tot zeven dagen beschikbaar moet zijn voor transport naar de inzetlocatie. Daarvoor heeft Defensie 201 gespecialiseerde containers nodig, waarvan een groot deel voorzien moet zijn van conditionering voor optimale transport- en opslagcondities. Door conditionering worden bewaarcondities, zoals temperatuur en luchtvochtigheid verbeterd met als doel de kwaliteit van de artikelen en personele veiligheid te garanderen.
De IT-componenten van de gespecialiseerde container maken het mogelijk realtime de bewaarcondities te controleren. Dit verbetert de registratie en beoordeling van de status van de artikelen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de inzetbaarheid van de SIC-capaciteiten en veiligheid van het personeel.
Financiële aspecten
Het toegekende projectvolume bedraagt tussen de 25 miljoen en 100 miljoen euro (prijspeil 2020). Deze investering, inclusief het effect van dit project op de exploitatiekosten, komt ten laste van het investeringsbudget van Defensie. In dit project wordt gebruik gemaakt van Commercial / Military off the Shelf (COTS/MOTS) (deel)producten. Het productrisico wordt daarom als laag ingeschat.
Vooruitblik
Vanwege de grote Nederlandse bijdrage aan de VJTF in 2023 is de behoefte urgent. In de projectplanning is daarmee rekening gehouden. Volgens de planning worden de gespecialiseerde containers van dit project in 2022 geleverd. Samen met de containers uit het project Wissellaadsystemen, Trekker-opleggercombinaties en Wielbergingsvoertuigen (WTB), beschikt Defensie daarmee uiteindelijk over voldoende gespecialiseerde transport- en opslagcontainers om alle SIC-opdrachten, die we nu hebben vastgesteld, gelijktijdig uit te kunnen voeren.
Omdat de financiële omvang van dit project minder dan 100 miljoen euro bedraagt, ben ik voornemens het Commando Landstrijdkrachten te mandateren het project uit te voeren. Uw Kamer wordt over de voortgang van dit project geïnformeerd via de begroting van het Defensiematerieelbegrotingsfonds, het jaarverslag en het Defensieprojectenoverzicht. Zoals gebruikelijk bij gemandateerde projecten zal Defensie pas verplichtingen aangaan voor dit project na behandeling door de Kamer van deze A-brief. Gezien de wenselijke voortgang van dit project verzoek ik de Kamer deze A-brief in het eerste kwartaal van 2021 te behandelen.
De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser