Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 25 mei 2021
Met deze brief geef ik uitvoering aan het verzoek van het lid Belhaj (D66) om in te gaan op het bericht «Brandstichting bij moskee in aanbouw in Gouda» 1, zoals gedaan tijdens de regeling van werkzaamheden op 6 april jl. (Handelingen II 2020/21, nr. 65, item 7).
Ik betreur de brandstichting ten zeerste en benadruk dat iedere vorm van geweld, ook elke vorm van geweldpleging tegen gebedshuizen van welke geloofsgemeenschap dan ook, onacceptabel is. Iedereen in Nederland, ook moslims, moet vrij zijn om in een veilig klimaat zijn of haar geloofsovertuiging te belijden. Het politieonderzoek naar de brandstichting van de moskee in Gouda loopt momenteel nog. Ik kan hier zodoende niet op in gaan. Wel wil ik benadrukken hoe het kabinet zich samen met gemeenten en gemeenschappen inzet voor het creëren van een veilig klimaat rondom gebedshuizen, waaronder moskeeën.
In algemene zin geldt dat indien de dreiging en risico daar aanleiding toe geven het lokaal bevoegd gezag (aanvullende) beveiligingsmaatregelen kan treffen, wat niet wegneemt dat organisaties primair zelf verantwoordelijkheid dragen voor hun veiligheid. De eventuele dreiging richting moskeeën wordt gemonitord op basis van informatie van o.a. de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Met de handreiking Veilige Moskee en het «Handboek Veiligheid religieuze instellingen» worden religieuze instellingen door middel van kennis, aanbevelingen en goede voorbeelden ondersteund om zelf en in samenwerking met de gemeente en politie aan de slag te gaan met veiligheidsaspecten. De Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat reeds in contact met de gemeente Gouda en met een aantal andere gemeenten waar recentelijk bedreigingen plaats hebben gevonden. De ESS is in gesprek met de moslimgemeenschap, zij kan hierbij passende ondersteuning bieden.
Met dat al heb ik volledig begrip voor de omstandigheid dat de brandstichting en andere recente incidenten in Nederland gericht op moskeeën onrust teweegbrengen in de islamitische gemeenschap.
In de gesprekken die ik van tijd tot tijd met vertegenwoordigers van moskeeën en moskeeorganisaties heb gevoerd, heb ik dit ook benadrukt.
De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus