Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 13 juli 2021
In de Rijksbegroting 2021, hoofdstuk V Buitenlandse Zaken (bijlage 4), worden een synthese onderzoek Veiligheid en Stabiliteit (artikel 2) en een beleidsdoorlichting Effectieve Europese Samenwerking (artikel 3) aangekondigd. Beide studies worden momenteel voorbereid door de directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De planning was dat beide onderzoeken samen met de kabinetsreactie eind 2022 aan uw Kamer zouden kunnen worden aangeboden. Deze inschatting blijkt niet langer realistisch.
In het kader van de introductie van de Strategische Evaluatie Agenda (SEA) zijn de twee studies beide omgezet naar een Periodieke Rapportage, waarbij de beleidsthema’s samenvallen met het begrotingsartikel.
De Periodieke Rapportage Veiligheid en Stabiliteit zal een synthesestudie worden van onderliggende programma- en strategische beleidsevaluaties binnen dit thema. Een aantal van deze onderliggende studies – zoals Nederlandse inzet EU Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) en buitenlands beleid Contraterrorisme – hebben vertraging opgelopen vanwege de beperkende (internationale) maatregelen rondom de COVID-19-crisis. Daarnaast zijn een aantal evaluaties aan de agenda toegevoegd (PMB Kunduz, MINUSMA).
De Periodieke Rapportage Effectieve Europese Samenwerking zal voortbouwen op lopende, onderliggende evaluaties over de coördinatie van het Nederlands EU-beleid en beïnvloeding van EU-besluitvorming aan de hand van concrete cases.
IOB heeft na afstemming met de betrokken beleidsdirecties een aangepaste planning gemaakt. De inschatting is dat de periodieke rapportages en de kabinetsreactie in 2023 aan de Kamer kunnen worden aangeboden.
Deze wijzigingen worden verwerkt in de SEA die als bijlage bij de begroting van 2022 wordt opgenomen.
De Minister van Buitenlandse Zaken, S.A.M. Kaag