Kamerstuk 35570-J-9

Eindevaluatie Zandmotor

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Deltafonds voor het jaar 2021

Gepubliceerd: 19 juli 2021
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35570-J-9.html
ID: 35570-J-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 juli 2021

In 2011 is voor de Delflandse Kust de Zandmotor aangelegd. Hierbij is 21,5 miljoen m3 zand gesuppleerd. Recent is de eindevaluatie na 10 jaar monitoring van de pilot Zandmotor opgeleverd. Hierbij bied ik u graag het evaluatierapport «Beleidsevaluatie Zandmotor 2021» aan1.

Doelen van de Zandmotor

De doelen van de Zandmotor waren het stimuleren van natuurlijke duinaangroei in het kustgebied langs de Delflandse kust ten behoeve van de waterveiligheid en het creëren van een aantrekkelijk recreatie- en natuurgebied. Daarbij diende kennis gegenereerd te worden over de vraag in hoeverre kustonderhoud en meerwaarde voor recreatie en natuur gezamenlijk te realiseren zijn.

Resultaten

De resultaten laten zien dat het concept van een zandmotor een reële toepassing kan zijn binnen de uitvoering van de kustlijnzorg. Er is nog een nadere analyse van de resultaten nodig om te bepalen of het concept van een zandmotor op de langere termijn kosten effectiever is dan herhaalde reguliere zandsuppleties. Dit wordt de komende jaren verder uitgewerkt in het project zandige kust onder het kennisprogramma zeespiegelstijging. De resultaten hiervan worden in 2026 verwacht.

De additionele duingroei als gevolg van de Zandmotor is na 2016 goed op gang gekomen. De duingroei over de hele periode van 10 jaar is echter minder groot dan voorzien. Dit komt door het ontwerp van de Zandmotor met een lagune en een duinmeer waar aanvankelijk veel zand in werd opgevangen.

Er is een dynamisch natuurgebied ontstaan met een rijkere diversiteit aan bodemdieren dan voor de aanleg van de Zandmotor. Tevens levert de Zandmotor een gebied met hoge recreatieve waarde dat voorheen niet aanwezig was.

Daarnaast heeft de Zandmotor een impuls gegeven aan nationale kennisontwikkeling op het gebied van kustbeheer en is het een internationaal bekend innovatie-icoon.

De Zandmotor is bij uitstek een voorbeeld van de samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven, zoals het Rijk, de provincie Zuid-Holland, gemeenten, TU Delft, Deltares en Wageningen Marine Research. Met de Zandmotor werken we verder aan Nederlandse kennis en kunde om onze wereldwijde toppositie op het gebied van Watermanagement te behouden en te versterken.

De Zandmotor is nog steeds volop in ontwikkeling. Die dynamiek zorgt ervoor dat de Zandmotor ook de komende jaren tot nieuwe inzichten kan leiden.

De beleidsreactie, onder meer op de vijf aanbevelingen uit de Beleidsevaluatie Zandmotor 2021, zal ik u komend najaar toesturen, gekoppeld aan de bevindingen van het onderzoeksprogramma Kustgenese 2.0, de bredere context van het kustbeleid en de uitwerking voor de zandige kust binnen het kennisprogramma zeespiegelstijging. Ik ben voornemens om dit op te nemen in de Waterbrief die ik u zal toesturen voorafgaand aan het Wetgevingsoverleg Water.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga