Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 december 2020
Op 7 oktober vond de jaarvergadering van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in virtueel format plaats. Op de jaarvergadering is de nieuwe meerjarenstrategie van de EBRD aangenomen, zoals eens in de vijf jaar het geval is. Daarnaast is op 8 oktober de nieuwe president van de EBRD verkozen. Ik informeer u graag, mede namens de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, over deze recente ontwikkelingen bij de EBRD. De uitgeschreven schriftelijke verklaring van Nederland bij jaarvergadering is bijgevoegd.
Meerjarenstrategie
Tijdens de jaarvergadering van de EBRD is de nieuwe meerjarenstrategie van de Bank aangenomen: het Strategic and Capital Framework 2021–2025 (SCF). In het SCF wordt de private-sectorfocus en het politieke mandaat van de EBRD bevestigd. De EBRD voert het mandaat uit door een focus op private sector operaties, met daarnaast een beperkte portefeuille in de publieke sector. De impact van de EBRD wordt versterkt met een beleidsdialoog en technische assistentie ter ondersteuning van private-sectorontwikkeling.
Het SCF kreeg brede steun van de aandeelhouders. Daarnaast spraken tijdens de tafelronde veel aandeelhouders, inclusief Nederland, hun waardering uit voor het snelle en harde werk van de EBRD sinds het uitbreken van de COVID-19-crisis. Nederland benadrukte verder het belang van een groen herstel en riep de EBRD op om na de directe crisisrespons te investeren in de weerbaarheid van economieën en een duurzaam herstel, in lijn met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Nederland heeft zich in aanloop naar de jaarvergadering hard gemaakt voor een ambitieuze groene strategie, in het bijzonder t.a.v. klimaat. Daarnaast heeft Nederland ingezet op de ontwikkeling van een strategie voor mobilisatie van private financiering.
Door de impact van de COVID-19-crisis zal de EBRD zich in de eerste jaren van het SCF richten op crisisrespons en herstel in de huidige landen van operatie. Na het uitbreken van de COVID-19-crisis begin dit jaar reageerde de EBRD snel met de presentatie en implementatie van een crisisresponspakket. Het belangrijkste onderdeel hiervan is een faciliteit van 4 miljard euro, gericht op het ondersteunen van bestaande cliënten van de EBRD met liquiditeitssteun en werkkapitaal. Daarnaast wordt in het SCF vastgesteld dat ook het reguliere instrumentarium van de EBRD ingezet wordt ten behoeve van crisisrespons en herstel. De EBRD heeft sinds het uitbreken van de crisis een recordhoeveelheid investeringen gedaan. De EBRD schat dat in 2020 bijna 11 miljard euro aan investeringen zal worden gedaan. In 2019 was dat circa 10 miljard euro. Het SCF legt nadruk op groene en inclusieve investeringen en op de digitale economie – dit biedt kansen voor de EBRD om bij te dragen aan de internationale ambitie «to build back better».
Daarnaast wordt in het SCF aandacht gegeven aan het geografische mandaat van de EBRD. De afgelopen jaren hebben de aandeelhouders van de EBRD discussies gevoerd over een mogelijke (beperkte en incrementele) uitbreiding van de activiteiten van de EBRD naar Sub-Sahara Afrika. Deze discussie heeft verband met de discussie over het graduatiebeleid van de EBRD, d.w.z. de geleidelijke uitfasering van operaties in de meer geavanceerde transitielanden. Daarnaast raakt de discussie over het geografische mandaat van de EBRD de gesprekken over de toekomst van de Europese financiële architectuur ontwikkeling. Gezien de impact van COVID-19 op de bestaande operatielanden en de aandacht en inzet die de EBRD daar nu voor zal hebben, is besloten later in de SCF-periode terug te komen op deze onderwerpen.
Tot slot is met het SCF ook de nieuwe klimaatstrategie van de EBRD aangenomen, de Green Economy Transition 2.1 (GET). Hierin is vastgelegd dat de EBRD richting Paris alignment werkt. Tevens is besloten dat de EBRD erop inzet dat vanaf 2025 minimaal 50% van de investeringen past binnen de GET. In 2019 behaalde de EBRD een record ten opzichte van eerdere jaren, doordat 46% van de investeringen (4,6 miljard euro) aan de toen geldende GET-criteria voldeden.
Resoluties en benoeming
Op de jaarvergadering hebben de aandeelhouders unaniem ingestemd met toetreding van Irak als aandeelhouder van de EBRD. Daarnaast lag de Net Income Allocation (NIA) voor 2019 voor. Hierin is vastgelegd welk deel van de winst van de EBRD wordt toegewezen aan donormiddelen van de EBRD. Ook deze is met brede steun aangenomen. Tot slot benoemden de aandeelhouders de Ierse gouverneur als nieuwe voorzitter van de Raad van Gouverneurs (RvG). De Oezbeekse en Armeense gouverneur zijn benoemd als vicevoorzitters van de RvG.
Presidentsverkiezing EBRD
Op 8 oktober, de dag na de jaarvergadering, hebben de aandeelhouders Odile Renaud-Basso gekozen als nieuwe en eerste vrouwelijke president van de EBRD. Renaud-Basso was sinds 2016 de Directeur-Generaal van het Franse Ministerie van Economie en Financiën, en voorzitter van de Club van Parijs. Renaud-Basso heeft op 2 november waarnemend President Jürgen Rigterink opgevolgd.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
De Minister van Financiën, W.B. Hoekstra