Gepubliceerd: 11 mei 2020
Indiener(s): Gijs van Dijk (PvdA), Paul Smeulders (GL)
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35358-11.html
ID: 35358-11

Nr. 11 AMENDEMENT VAN DE LEDEN GIJS VAN DIJK EN SMEULDERS

Ontvangen 11 mei 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel IV, onderdeel A, komt te luiden:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het zesde lid komt te luiden:

  • 6. Bij aannemingen van werk en overeenkomsten van opdracht waarborgt de aannemer onderscheidenlijk de opdrachtnemer, indien geen verbindend verklaarde bepalingen gelden voor deze werkgever en de in diens bedrijf werkzame personen, voor zijn bij de opdrachtgever tewerkgestelde werknemers de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden die zijn neergelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst die van kracht is binnen de onderneming waar de arbeid plaatsvindt, die betrekking hebben op de aangelegenheden, bedoeld in artikel 2a, eerste lid, onder a tot en met g, voor zover de aard van de arbeid die de tewerkgestelde werknemers daar verrichten gelijk is aan de aard van de arbeid die binnen de onderneming waar de arbeid plaatsvindt hoofdzakelijk wordt verricht. Artikel 2a, tweede lid, onderdeel a, is van overeenkomstige toepassing.

2. Het zevende lid vervalt.

II

In artikel IV, onderdeel B, wordt in artikel 2a na het zesde lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 6a. Indien geen verbindend verklaarde bepalingen kunnen worden aangewezen op grond van het eerste lid, waarborgt de dienstverrichter de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden die zijn neergelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst die van kracht is binnen de onderneming waar de werknemers zijn gedetacheerd, en betrekking hebben op de aangelegenheden, bedoeld in het eerste lid, onderdelen a tot en met g. Het tweede, vierde, vijfde lid en artikel VII, tweede lid, zijn van overeenkomstige toepassing.

Toelichting

Indieners zijn van mening dat gedetacheerde werknemers in Nederland uit moeten kunnen gaan van gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek, net zoals werknemers in dienst bij het bedrijf waar naartoe gedetacheerd wordt. De indieners stellen daarom voor om de geldende cao bij het inlenende bedrijf als uitgangspunt te nemen voor de beloning van gedetacheerde werknemers. Zodoende worden gedetacheerde werknemers goed beschermd en wordt oneerlijke concurrentie op basis van lonen en arbeidsvoorwaarden tussen dienstverrichters voorkomen.

Het doel van dit amendement is om de kansen die de herziene detacheringsrichtlijn biedt te verzilveren om goede bescherming voor alle gedetacheerde werknemers en een gelijk speelveld voor dienstverrichters te verwezenlijken.

De herziene detacheringsrichtlijn moet ook van toepassing zijn op cao’s die niet algemeen verbindend verklaard zijn, omdat het enkel toepassen van algemeen verbindend verklaarde cao’s onvoldoende bescherming biedt. Dit amendement bewerkstelligt dat gedetacheerde werknemers ook in de zogenaamde avv-loze periode bescherming genieten. Steeds vaker duurt het lang voordat een cao algemeen verbindend verklaard wordt, of dat cao’s überhaupt niet meer algemeen verbindend verklaard worden omdat ook de representativiteit van de werkgeversorganisaties in sectoren daalt. Algemeen verbindend verklaarde cao’s kunnen verlengd worden, maar daar kleven aanzienlijke nadelen aan in de praktijk, zoals een achterblijvende loongroei. Door ook niet-algemeen verbindend verklaarde cao’s toe te passen bij de implementatie van de detacheringsrichtlijn kunnen werknemers zeker zijn van fatsoenlijke beloning en bedrijven van een gelijk speelveld.

Daarnaast worden op deze manier ook sectoren waar de risico’s op oneerlijke concurrentie en misstanden met de beloning beter afgedekt. Hiermee kunnen we voorkomen dat gedetacheerde werknemers in deze sectoren terugvallen op het minimumloon en een minimum aan arbeidsvoorwaarden, terwijl hun collega’s in dienst bij het inlenende bedrijf volgens de cao beloond worden en daarmee in vergelijking duurder zijn. Dit amendement doet recht aan werknemers die werken in risicosectoren, die te midden van de huidige coronacrisis van onschatbare waarde blijken.

Door het bedrijf waarbij de gedetacheerde werknemers tewerkgesteld worden als terugvaloptie, indien er geen sprake is van een algemeen verbindend verklaarde cao, te nemen is voor de dienstontvanger en dienstverrichters uit Nederland en andere Europese lidstaten duidelijk welke beloning en arbeidsvoorwaarden gelden. Dit amendement regelt dat de harde kernbepalingen van de geldende cao van de dienstontvanger van toepassing zijn op de gedetacheerde werknemer, ook als deze cao niet algemeen verbindend verklaard is. Dit geldt zowel voor gedetacheerde werknemers van Nederlandse dienstverrichters, als voor gedetacheerde werknemers van een dienstverrichter uit andere Europese lidstaten en de Europese Economische Ruimte. De voorwaarde hiervoor is als volgt. Sociale partners moeten aanmerken welke cao’s hiervoor in aanmerking komen en de desbetreffende cao’s dusdanig aanleveren dat er aan de voorwaarde van een gelijk speelveld voor dienstverrichters uit Nederland en uit andere Europese lidstaten voldaan wordt.

Met dit amendement verwezenlijken indieners de in de herziene detacheringsrichtlijn beoogde balans tussen een gelijk speelveld voor bedrijven en gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde werkplek voor werknemers.

Gijs van Dijk Smeulders