Kamerstuk 35337-29

Amendement van de leden Jansen en Agema over het aanpassen van de verbodsbepalingen

Dossier: Wijziging van de Drank- en Horecawet in verband met het Nationaal Preventieakkoord en evaluatie van de wet


14,8 %
85,2 %

PvdA

SGP

FVD

DENK

PvdD

VVD

Van Kooten-Arissen

D66

CDA

SP

CU

50PLUS

GL

PVV

Krol


Nr. 29 AMENDEMENT VAN DE LEDEN JANSEN EN AGEMA

Ontvangen 16 november 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt na onderdeel E een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ea

In artikel 12, eerste lid, wordt «of het» vervangen door «, het» en wordt aan het slot toegevoegd «of in een ruimte waar andere bedrijfsactiviteiten worden verricht dan die tot het horecabedrijf behoren en niet meer dan een glas zwak-alcoholhoudende drank per klant wordt verstrekt».

II

In artikel I, onderdeel F, wordt «In artikel 14, vierde lid,» vervangen door «Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het eerste lid wordt toegevoegd «, tenzij het betreft het nuttigen van etenswaren tegelijk met een alcoholhoudende drank die in dat slijterbedrijf wordt geproefd».

2. In het tweede lid vervalt «kleinhandel of».

3. In het vierde lid».

Toelichting

Met dit amendement willen de indieners de verbodsbepalingen die in de wet staan die mengformules (blurring) onmogelijk maken, aanpassen zodat blurring mogelijk wordt. Blurring is de koffiezaak die de koffiebonen die ze gebruiken ook verkopen in dezelfde horecaruimte. De kapper die aan het einde van de dag een glas wijn geeft, naast een kopje koffie. De lunchroom die de schilderijen die aan de muur hangen verkoopt in dezelfde horecaruimte. De bruidszaak die een glas champagne schenkt bij het «yes-to-the-dress»-moment. Blurring ís de 21e eeuw en blurring gebeurt al in veel gemeenten. In een pilot met blurring in 35 gemeenten werden geen (negatieve) effecten op de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid gemeld. De gemeenten geven aan hun handhaving liever in te zetten op andere plekken waar wél overlast is zoals tijdens het uitgaan.

Daarom zijn de indieners van mening dat het schenken van één glas zwak-alcoholhoudende drank aan een klant door winkeliers zoals de bruidszaak of de kapsalon mogelijk moet kunnen blijven zonder dat er een Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne nodig is of dat degene die de verklaring heeft, in de zaak aanwezig is tijdens het schenken van de drank.

Jansen Agema