Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 20 september 2019
Hierbij bied ik u, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, het Werkprogramma 2020 van de Inspectie Justitie en Veiligheid (hierna: de Inspectie) aan1.
Een sterke, stevig en onafhankelijk gepositioneerde Inspectie is in het belang van een rechtvaardige en veilige samenleving. Het toezicht van de Inspectie richt zich op de verbetering van de kwaliteit van de taakuitvoering van de organisaties binnen het domein justitie en veiligheid. In 2017 heeft de Inspectie de koers voor 2018–2020 bepaald. Dit werkprogramma omvat het laatste jaar van de uitvoering van haar koers.
De Inspectie stelt periodieke beelden op. Hierin reflecteert zij op het functioneren en de uitwerking van stelsels als geheel. Dit biedt informatie over kansen en risico’s en kan aanleiding zijn om op onderdelen bij te sturen.
Het toezicht van de Inspectie richt zich nadrukkelijk op ketens en netwerken, het bevorderen van lerend vermogen en een vanzelfsprekende rol bij het onderzoeken van incidenten. Daarnaast is een aantal aspecten benoemd dat zoveel mogelijk wordt betrokken in het toezicht: governance, toerusting, samenwerking, informatievoorziening en slachtofferbelang. De gesignaleerde knelpunten uit de jaarberichten 2017 en 2018 zijn betrokken bij het opstellen van de programmering. Het gaat dan om problematiek rond personele bezetting, knelpunten in ketensamenwerking en onvoldoende sturing op mensen, middelen en processen.
Om het lerend vermogen van organisaties, ketens en netwerken te bevorderen wordt in 2020 meer ingezet op het effect van toezicht. Zo worden er meer vervolgonderzoeken uitgevoerd naar de opvolging van aanbevelingen uit eerdere onderzoeken. Enerzijds biedt dit inzicht in de uitwerking van verbetermaatregelen in het veld. Anderzijds kan de Inspectie leren uit het effect van haar toezicht en eventueel vernieuwingen doorvoeren in haar interventiestrategie. Daarnaast geeft de Inspectie verder invulling aan de inrichting van datagestuurd toezicht. Dit is het structureel verzamelen van gegevens over de kwaliteit van de taakuitvoering zoals informatiekwaliteit, incidenten, governance en toerusting. Het tijdig aanleveren van informatie en het op orde hebben van de eigen kwaliteitssystemen van de ondertoezichtgestelden is een vereiste.
Het werkprogramma bevat de hoofdlijnen van voorgenomen activiteiten voor 2020 en verder. Politiek-maatschappelijke incidenten en de verdere professionalisering van de organisatie vragen daarnaast tijd en aandacht. De Inspectie kan naar aanleiding van risico-inschatting of een inschatting van de maatschappelijke opbrengst prioriteiten bepalen. Dit kan leiden tot een herziening van de totale programmering. In haar jaarverslag 2020 legt de Inspectie verantwoording af over de gerealiseerde programmering.
De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus