Kamerstuk 35300-VI-117

Jaarbericht 2019 Inspectie Justitie en Veiligheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2020

Gepubliceerd: 14 april 2020
Indiener(s): Ferdinand Grapperhaus (minister justitie en veiligheid) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35300-VI-117.html
ID: 35300-VI-117

Nr. 117 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2020

Hierbij bied ik uw Kamer, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming en de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, het Jaarbericht 2019 van de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie) aan1. Met dit jaarbericht legt de Inspectie verantwoording af over de onderzoeken en activiteiten die zij het afgelopen jaar heeft uitgevoerd. De diverse rapporten heb ik al eerder van een reactie voorzien en met uw Kamer gedeeld.

De reflectie op inspectieonderzoeken biedt inzicht in regelmatig terugkerende aandachtspunten. Deze aandachtspunten beschrijft de Inspectie in haar jaarbericht. De terugkerende punten die in dit jaarbericht worden uitgelicht omvatten de volgende thema’s: goede samenwerking in ketens en netwerken is niet vanzelfsprekend, meer aandacht nodig voor governance en (on)voldoende lerend vermogen. Naast deze thema’s constateert de Inspectie dat onvoldoende personele bezetting en kwaliteit van personeel een aandachtspunt blijft. Dit is uit meerdere onderzoeken gebleken en ook in voorgaande jaarberichten uitgelicht. Het gaat om weerbarstige problematiek die niet zomaar is opgelost. Hoewel er in de verschillende sectoren aandacht voor is, heeft de Inspectie deze problematiek ook in 2019 weer aangetroffen.

Met toezicht kun je risico’s niet uitsluiten. Wel moet de inspanning van alle partijen zijn om het risico zo klein mogelijk te maken. De basis moet op orde zijn, dit is een van de punten waar de Inspectie haar toezicht op inzet.

Regelmatig reflecteert de Inspectie op welke wijze meer effect kan worden bereikt. De Inspectie blijft werken aan meer navolging van aanbevelingen en vernieuwingen in werkwijzen. In maart 2020 heeft de Inspectie als gevolg van de verspreiding van het Corona-virus en in lijn met het rijksbeleid haar werkzaamheden aangepast. Die aanpassing leidt tot nieuwe ervaringen. De aanpak zal onderzocht worden. Een nadere verkenning betrekt de Inspectie bij de totstandkoming van een nieuw meerjarenprogramma in 2020.

Naar aanleiding van het vervolgonderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR) in 2019 heeft de Inspectie grote stappen gezet in de doorontwikkeling van de organisatie. Voorop staat dat haar handelingen navolgbaar zijn en dat zij transparant is over de wijze waarop bevindingen tot stand zijn gekomen. De Inspectie bepaalt zelf welke thema’s zij onderzoekt en de wijze waarop die onderzoeken worden uitgevoerd. Ook bepaalt zij wat de inhoud, de conclusies en de aanbevelingen zijn. Dit geheel conform de huidige Aanwijzingen Minister-President inzake rijksinspecties.

In mijn brief van 12 feb. jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de feitelijke gang van zaken met betrekking tot de melding inzake de Inspectie JenV (Kamerstuk 28 844, nr. 198). Daarnaast heb ik u geïnformeerd dat ik de ADR heb gevraagd een aanvullend onderzoek te doen. Vooruitlopend op de bevindingen – waarover ik u voor de zomer informeer – heeft de Inspecteur-generaal aangeboden een technische briefing voor uw Kamer te organiseren waarin de Inspectie haar werkwijze inclusief de verbeteringen nader wil toelichten.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus