Ontvangen 11 februari 2020
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
In artikel I wordt na onderdeel J een onderdeel ingevoegd, luidende:
Ja
Artikel 24 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het tweede lid, eerste en tweede zin, komen te luiden: Voor zover de netbeheerder voor het gevraagde transport redelijkerwijs geen capaciteit ter beschikking heeft, en toepassing van congestiemanagement op grond van de voorwaarden, bedoeld in artikel 31, eerste lid, geen oplossing biedt, geldt de verplichting om transport uit voeren, niet en kan de netbeheerder transport weigeren uit te voeren of beperkingen stellen ten aanzien van de capaciteit en tijdstip van transport. Een weigering transport uit te voeren of beperking stellen aan transport als bedoeld in de vorige zin is met redenen omkleed.
2. Onder vernummering van het derde lid tot het vierde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
3. De netbeheerder beoordeelt of transportcapaciteit kan worden aangeboden op basis van volgorde van binnenkomst van de verzoeken.
II
In artikel IV, onderdeel 2, wordt na «I, onder 2, subonderdeel a,» ingevoegd «Ja,».
Veel netbeheerders kennen momenteel grote netcapaciteitsproblemen door de forse toename van enerzijds de vraag naar elektriciteit en anderzijds de toename van duurzame elektriciteitsproductie. Indien de netbeheerder voor het gevraagde transport redelijkerwijs geen capaciteit ter beschikking heeft, kan de netbeheerder op grond van de huidige wettekst transport weigeren. Netbeheerders worden ook geacht dit te doen. Dit amendement betreft een toevoeging om een goede wettelijke basis te scheppen voor de regels inzake congestiemanagement zoals opgenomen in de voorwaarden als bedoeld in artikel 31 van de Elektriciteitswet. Belangrijk hierbij is de toevoeging dat de netbeheerder eerst moet nagaan of congestiemanagement een oplossing biedt.
Daarnaast is het van belang om de netbeheerder ook de mogelijkheid te bieden beperkingen te stellen aan transport in plaats van het transport geheel te weigeren. De Europese verordening (EU 2019/943 van het Europees parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de interne markt voor elektriciteit, Pb EU 2019, L 158) biedt hiervoor aanknopingspunten. Om discussie en mogelijk juridische procedures te vermijden over de strekking van de betreffende bepalingen uit deze verordening wordt het wenselijk gevonden expliciet in de Nederlandse wet op te nemen dat deze mogelijkheid er is als alternatief voor gehele transportweigering. In de praktijk experimenteren netbeheerders in congestiegebieden bij producenten reeds met deze mogelijkheid.
Tenslotte is het van belang om te verduidelijken dat voor wat betreft transportaanvragen «het first come, first serve-beginsel geldt» dat door de netbeheerders in de praktijk als ordeningsprincipe wordt gebruikt voor het behandelen van aanvragen.
Van der Lee