Vastgesteld 13 juni 2019
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Algemene Rekenkamer over de brief van 15 mei 2019 inzake het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2018 bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds (XIII) (Kamerstuk 35 200 XIII, nr. 2).
De Algemene Rekenkamer heeft deze vragen beantwoord bij brief van 12 juni 2019. Vragen en antwoorden zijn hierna afgedrukt.
De voorzitter van de commissie, Kuiken
De adjunct-griffier van de commissie, De Leau
Vraag 1
Waarom is ervoor gekozen niet in te gaan op de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) in het verantwoordingsonderzoek 2018?
Bij ons verantwoordingsonderzoek maken we jaarlijks een risicoafweging aan welke onderwerpen we specifieke aandacht schenken gelet op de beschikbare capaciteit. In ons verantwoordingsonderzoek 2018 (Kamerstuk 35 200 XIII, nr. 2) was dat bijvoorbeeld de organisatie DICTU, ontmanteling van olie- en windparken op zee en de geldstromen voor de productie van duurzame energie.
We hebben de afgelopen jaren meermalen onderzoek gedaan naar de NVWA, bijvoorbeeld in onze brief aan de Tweede Kamer over de begroting 2019 van het Ministerie van LNV.1 Daarin zijn we ingegaan op de ontwikkelingen bij de NVWA die zich hebben voorgedaan na de publicatie van ons verantwoordingsonderzoek 2017. We hebben daarbij aandacht besteed aan de verwachte meerkosten voor het systeem Inspect en het verzoek van de Minister aan het Bureau ICT-toetsing (BIT) om de aangepaste planning voor de ICT-vernieuwing en de daarbij behorende kosten te beoordelen.
Vraag 2
Kan worden ingegaan op het stopzetten van het ICT-programma van de NVWA (Kamerstuk 33 835, nr. 117) en de gevolgen daarvan voor de efficiency-doelen en het risicogericht werken van de NVWA in 2018 en daarna, mede gezien het feit dat de Minister bij de behandeling van de «Resultaten verantwoordingsonderzoek 2017 Ministerie van Economische Zaken en Diergezondheidsfonds» sprak over het beheerste en gestructureerde veranderingstraject van het programma NVWA 2020?
In ons Rapport bij het Jaarverslag 2017 van het Ministerie van Economische Zaken2 hebben we opgemerkt dat de NVWA over veel data en informatie-deskundigheid beschikt, maar deze data en kennis zijn vooral binnen de verschillende organisatieonderdelen beschikbaar, in verschillende formats en registraties. Met de invoering van het nieuwe informatiesysteem «INSPECT» zou naar verwachting de ontsluiting van deze data worden vergemakkelijkt. Daarmee was INSPECT voor de NVWA belangrijk om de doelen uit NVWA 2020 te realiseren. We hebben in dit verband opgemerkt dat het Bureau ICT Toetsing in maart 2017 over Inspect heeft aangegeven dat er nog veel onzekerheid bestaat over de vraag of reeds ontwikkelde modules ook voor de overige domeinen gemakkelijk kunnen worden gebruikt.