Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 november 2018
Uw kamer is voor de zomer geïnformeerd over de start van een programma gericht op de ontwikkeling van repeteerbare verduurzamingsconcepten voor basisschoolgebouwen (Kamerstuk 34 902, nr. 2). In dit «Innovatieprogramma aardgasvrije en frisse basisscholen» leren gemeenten en schoolbesturen hoe een bestaand schoolgebouw succesvol van het aardgas af kan worden gehaald, hoe het binnenklimaat verbeterd kan worden en de energierekening omlaag kan gaan. Hierbij informeer ik u over de selectie van projecten voor dit programma.
Een adviescommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de ministeries van BZK en OCW, VNG en PO-Raad (de koepel van basisschoolbesturen) heeft zich afgelopen maand gebogen over de 92 aanvragen die door 72 gemeenten zijn ingediend. Op basis van het unanieme advies van de commissie heb ik besloten 11 gemeenten te selecteren die een financiële stimulans van 350.000 euro ontvangen voor de aardgasvrije en frisse renovatie van een basisschoolgebouw. Het overzicht vindt u in de bijlage1.
Alle ingediende aanvragen zijn in de eerste plaats beoordeeld op de kwaliteit van het projectvoorstel, met de volgende criteria: minimale prestatie-eisen, actieve houding en participatie, commitment en kans op succes, repeteerbaarheid. Vervolgens is het bouwjaar als leidend principe voor de selectie gehanteerd, omdat gelijkmatige spreiding over bouwperioden de mate van representatie naar ouderdom van de bestaande voorraad vergroot. In de laatste stap is de voorliggende selectie getoetst op voldoende geografische spreiding en verbinding met de proeftuinen aardgasvrije wijken.
De niet-geselecteerde gemeenten en scholen blijf ik betrekken bij het ondersteuningsprogramma, zodat de kennis en ervaring die bij de geselecteerde gemeenten en schoolbesturen wordt opgedaan breed wordt gedeeld en toegepast. Daarnaast breng ik het initiatief van de Stichting Schooldakrevolutie, dat als doel heeft om op 6.000 scholen zonnepanelen en andere energiebesparende maatregelen aan te brengen, bij deze gemeenten en schoolbesturen onder de aandacht. Vanzelfsprekend is het aan de gemeenten en schoolbesturen om te beslissen met wie ze uiteindelijk in zee gaan.
Tot slot breng ik de praktijkervaringen van de Stichting Schooldakrevolutie in bij het kennis- en leerprogramma rondom de proeftuinen aardgasvrije wijken. Zodoende geef ik uitvoering aan de motie Van der Lee en Dik-Faber (Kamerstuk 34 902, nr. 5).
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren