Gepubliceerd: 6 april 2018
Indiener(s): Alexander Pechtold (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34869-3.html
ID: 34869-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 9 april 2018

De vaste commissie voor Koninkrijksrelaties, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 6 maart 2018 voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Bij brief van 6 april 2018 zijn ze door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Pechtold

De adjunct-griffier van de commissie, De Vos

1

Hoeveel huizen zijn inmiddels hersteld?

Op dit moment zijn in het kader van de Nederlandse early recovery activiteiten voor de wederopbouw van Sint Maarten 18 huizen volledig hersteld. Op korte termijn vindt de oplevering van nog eens 19 huizen plaats. Deze huizen zijn orkaanbestendig hersteld door het Wit Gele Kruis en de Sint Maarten Development Foundation. In totaal zullen er naar verwachting rond de 300 huizen worden hersteld door het Wit Gele Kruis, de Sint Maarten Development Foundation en de UNDP.

2

Is er al sprake van de inzet van werklozen bij herstel- en wederopbouwactiviteiten?

Ja, in het zogenaamde cash for work programma van de UNDP wordt bij opruimacties gebruik gemaakt van de inzet van werklozen die hiervoor een vergoeding krijgen. Ook zijn de omscholingsprogramma’s van het Wit Gele Kruis gestart, waarbij een stagevergoeding wordt verstrekt. De aankomende maanden wordt ook bij het herstel van wijkinfrastructuur door de UNDP gebruik gemaakt van de inzet van werklozen.

3

Tot wanneer is er sprake van de «Early Recovery»-fase?

De uitvoering van de Nederlandse early recovery activiteiten voor de wederopbouw van Sint Maarten loopt tot 1 juli 2018.

4

Zijn de genoemde projecten in de «Early Recovery»-fase waar 7 miljoen euro voor beschikbaar is gesteld al gestart? Zo ja, wat is er concreet gebeurd?

Ja, alle organisaties zijn direct in januari gestart met de voorbereiding en uitvoering van projecten.

Stichting Zorgverlening Het Wit Gele Kruis

In het huizenherstelprogramma, gericht op cliënten van het Wit Gele Kruis, zijn op dit moment 4 woningen opgeleverd en 10 woningen onder constructie. De voorbereidingen voor het herstel van de overige 31 woningen zijn getroffen en het Wit Gele Kruis schat in dat het totaalaantal herstelde huizen kan worden uitgebreid met nog eens 15 – 25 woningen.

Daarnaast zijn begin februari twee omscholingsklassen naar de bouw- en zorgsector gestart, met in totaal 47 deelnemers. Naast de theorielessen lopen de deelnemers stage, waarvoor zij een stagevergoeding ontvangen.

Sint Maarten Development Fund

In het huizenherstelprogramma, gericht op het herstel van woningen van ouderen, zijn momenteel 14 woningen opgeleverd en wordt het herstel van 9 woningen binnenkort afgerond. In de early recovery periode worden nog eens 77 woningen hersteld.

UNICEF

UNICEF is ten behoeve van de psychologische steun voor kinderen gestart met de voorbereidingen voor de implementatie van het Return to hapiness programma. Hiervoor is een training voor 120 professionals voorbereid, die hen en hun collega’s in staat stelt kinderen beter te begeleiden bij het verwerken van de impact van orkaan Irma en voor te bereiden op het nieuwe orkaanseizoen. Ook is het Kinderrechtenfilmfestival gestart, waaraan in de voorbereidingen 200 kinderen hebben deelgenomen (tekeningen maken, scripts schrijven en films maken). De première van de films op Sint Maarten vindt plaats op 6 april 2018.

Daarnaast heeft UNICEF in samenwerking met de KNVB 18 world coaches opgeleid. Zij geven drie keer per week training aan kinderen van de opgezette schoolvoetbalcompetitie, waaraan 415 kinderen meedoen. In deze trainingen staat niet alleen sport centraal, maar juist ook het opdoen van life skills.

Het Nederlandse Rode Kruis

De verlenging van het schoolmaaltijdenprogramma van het Rode Kruis is op 5 februari jl. gestart, waardoor alle basisschoolleerlingen worden voorzien in ontbijt en lunch.

Ook is het Rode Kruis, in samenwerking met het consortium van Startup Solutions, gestart met het project Van waste naar work. Hierbij ondersteunen Nederlandse startups lokale ondernemers bij het opzetten van een bedrijf op het terrein van hergebruik van afval en wordt er een makerspace ingericht. De Nederlandse startup Beat the Bag zet momenteel met lokale ondernemers een bedrijf op dat (dek)zeilen verwerkt tot tassen.

UNDP

De UNDP is gestart met de voorbereidingen voor het huizenherstelprogramma en het herstel van wijkinfrastructuur, zoals speeltuinen en wijkgebouwen. De uitvoering van beide projecten start in april 2018. Het originele aantal door de UNDP te herstellen huizen is naar beneden bijgesteld van 500 naar 150. De aannames van de UNDP bij de start van het project zijn niet houdbaar gebleken. Zo is de schade aan de huizen groter dan de UNDP had verwacht, waardoor duurdere en meer technische herstelwerkzaamheden vereist zijn om orkaanbestendig te kunnen herstellen. Daarbij is de inzet van werklozen en huiseigenaren niet mogelijk.

De opruimacties van de UNDP zijn in februari van start gegaan en inmiddels hebben er 22 opruimacties plaatsgevonden, waarbij werklozen een dagvergoeding krijgen voor hun inzet.

Qredits

Qredits heeft tot nu toe 42 leningen verstrekt aan ondernemers op Sint Maarten. De ondernemers werken in uiteenlopende branches, waaronder horeca, zakelijke dienstverlening, industrie en communicatie.

5

Hoeveel (her)startende ondernemers hebben tot nu toe gebruik gemaakt van de verstrekking van microkrediet? Welk type ondernemingen hebben zij hiermee gestart?

Zie beantwoording van vraag 4.

6

Hoeveel jongeren en werkloos horeca- en toerismepersoneel zijn bezig met omscholing om in de bouw- en zorgsector te kunnen gaan werken?

Twee groepen van in totaal 47 jongeren en werkloos horeca- en toerismepersoneel volgen een door het Wit Gele Kruis georganiseerd omscholingstraject naar de bouw- en zorgsector.