Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 16 januari 2018
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft mij gevraagd een reactie te geven over het verzoek van de gemeente Nijmegen om steun voor Nijmegen als European Green Capital 2018 als podium voor internationale kennisuitwisseling.
Allereerst ben ik natuurlijk zeer verheugd dat Nijmegen de eer als European Green Capital te beurt is gevallen. Het is immers de eerste keer dat dit in Nederland gebeurt. Nijmegen heeft in het programma een breed scala aan activiteiten ontplooid, van duurzaamheidscafés tot internationale conferenties op het gebied van duurzaamheid en gezondheid.
Met de gemeente Nijmegen is na de uitverkiezing herhaaldelijk overleg gevoerd over mogelijke inhoudelijke en financiële bijdragen vanuit het Rijk aan de activiteiten van de gemeente Nijmegen. Een extra financiële bijdrage bleek niet te realiseren. Wel is aangegeven dat IenW het European Green Capital jaar een warm hart toedraagt en waar mogelijk zal meehelpen om van het jaar een succes te maken door onder meer evenementen met een hoog profiel naar Nijmegen te halen. Om dit kracht bij te zetten heb ik mijn eigen agenda vrijgemaakt om aanwezig te kunnen zijn bij de opening van het jaar op 20 januari.
Er is inmiddels één en ander in gang gezet. Het betreft twee internationale congressen en de prestigieuze en onafhankelijke ondernemingsprijs, de Koning Willem I Prijs, die in 2018 in Nijmegen wordt uitgereikt aan ondernemingen die de afgelopen jaren innovatief, duurzaam en deugdelijk ondernemerschap hebben getoond. De twee internationale congressen die vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat worden georganiseerd in nauwe samenwerking met Nijmegen zijn:
– Ports and the City: Smart and healthy. In dit tweedaagse evenement worden showcases gepresenteerd van vergroening van de binnenvaart. De nadruk ligt op de mogelijkheden en initiatieven die er zijn om de emissies vanuit de binnenvaart te verminderen en de impact die dat heeft op de luchtkwaliteit in de steden langs de vaarroutes.
– Internationaal congres de «Eco Procura» over groen aanbesteden
en circulair inkopen.
De beleidsopgaven vanuit deze evenementen bieden tevens mogelijkheden om de EU Green Capital aan te wenden richting EU-fondsen.
Daarnaast is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereid expertise en ondersteuning te bieden bij het ambitieuze programma «As green as it gets» voor het EU Green Capital jaar. Daar liggen vele kansen zoals op het terrein van de fiets. Nijmegen is medeoprichter van het F10 netwerk van meest ambitieuze fietssteden. Ik ondersteun dit netwerk vanuit het samenwerkingsverband Tour de Force. Vanuit dit samenwerkingsverband zal ik waar mogelijk een inhoudelijke bijdrage leveren aan fietsgerelateerde activiteiten in 2018. Ik ga er dan ook van uit dat mijn departement en Nijmegen elkaar in 2018 geregeld zullen treffen.
De kosten voor de organisatie van deze evenementen worden opgevangen binnen de begroting van Infrastructuur en Waterstaat, waarmee er een substantiële bijdrage wordt geleverd aan diverse programmaonderdelen van de European Green Capital Nijmegen.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, S. van Veldhoven-van der Meer