Gepubliceerd: 4 december 2017
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XII-56.html
ID: 34775-XII-56

Nr. 56 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 december 2017

Hierbij bied ik u het rapport «Evaluatie crisisbeheersing Merwedebrug» aan1. Deze evaluatie is opgesteld door het bureau Berenschot in opdracht van het ministerie en heeft als doel om inzicht te geven in de crisisbeheersing in de periode van 11 oktober t/m 25 oktober 2016.

In de nacht van 10 op 11 oktober heeft Rijkswaterstaat de Merwedebrug afgesloten voor alle zwaar verkeer (zwaarder dan 3,5 ton). Aanleiding waren inspectieresultaten waaruit bleek dat één van de klinknagelverbindingen in de hoofddrager van brug erg slecht was. Hierop is de crisisorganisatie in werking getreden, deze is na twee weken weer afgeschaald. Na reparatiewerkzaamheden is de brug na 9 december weer opengesteld voor alle verkeer.

Onderzocht is of Rijkswaterstaat bij dit incident adequaat heeft gehandeld. Hiervoor zijn door bureau Berenschot interviews afgenomen en is een rapport opgesteld met de volgende aanbevelingen:

  • 1. Handel bij onverwachte negatieve uitkomsten van onderzoek naar de technische staat van assets proactiever op de mogelijke effecten voor de veiligheid en het netwerkmanagement;

  • 2. Overweeg aanpassingen van de crisisorganisatie;

  • 3. Maak de debriefing een standaard onderdeel van de crisisevaluatie.

Het rapport is op maandag 9 oktober 2017 besproken in een regionaal bestuurlijk overleg. De aanbevelingen van het rapport werden door de aanwezige bestuurders onderschreven. Specifiek aandacht werd gevraagd voor vroegtijdige en betrouwbare communicatie in geval van crisis.

Rijkswaterstaat neemt de aanbevelingen uit het rapport over in haar werkwijze. Binnen de crisisorganisatie worden rolverdelingen en overdacht nadrukkelijker uitgewerkt waarbij ook de afrondende fase (inclusief debriefing) wordt beschouwd. Daarnaast wordt de omgeving door Rijkswaterstaat actiever betrokken, voor en tijdens een crisis. Hierbij wordt de input vanuit het bestuurlijk overleg benut.

Rijkswaterstaat werkt dag en nacht aan het beschikbaar hebben en houden van haar netwerken. Het verder professionaliseren van de crisisorganisatie past daar binnen en wordt met zorg opgepakt.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga