Kamerstuk 34775-VIII-140

Reactie op verzoek commissie om een reactie op het bericht 'Uitwonende studenten kunnen ze bijna niet correct verzekeren'

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 21 juni 2018
Indiener(s): Ingrid van Engelshoven (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VIII-140.html
ID: 34775-VIII-140

Nr. 140 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 juni 2018

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Financiën, de reactie op het verzoek van de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een reactie op het artikel «Uitwonende studenten kunnen zich bijna niet correct verzekeren» uit de Nationale Onderwijsgids van 12 april 2018.

In het betreffende artikel is vermeld dat uitwonende studenten vaak oververzekerd zijn. Zo wordt gesteld dat bijna 60 procent van de verzekeraars een tarief voor een volledige woning rekent bij verzekering van de inboedel, waardoor studenten met alleen een studentenkamer zich oververzekeren. Daarnaast wordt gesteld dat bij speciale studenteninboedelverzekeringen automatisch aanvullende verzekeringen – zoals een aansprakelijkheidsverzekering – in het pakket zijn inbegrepen terwijl uitwonende studenten bijna altijd al via de ouder(s) voor aansprakelijkheid verzekerd zouden zijn.

Het artikel in de Nationale Onderwijsgids is gebaseerd op een onderzoek van het «Inboedelverzekering Informatie Centrum», een online vergelijkingssite voor verzekeringen, onder 28 verzekeraars. Uit het onderzoek komt naar voren dat 7 van de 28 verzekeraars actief een inboedelverzekering aanbieden voor studenten, waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheid van een studentenkamer of -studio. De premie bij deze verzekeringen is over het algemeen lager dan bij andere verzekeraars. De overige 21 verzekeraars bieden niet actief een inboedelverzekering voor studenten aan. Dit betekent echter niet dat deze verzekeraars in het geheel geen inboedelverzekering voor studenten aanbieden. Bij 5 van de verzekeraars is een kamerverzekering expliciet niet mogelijk. Eén verzekeraar biedt uitsluitend offline een kamerverzekering aan en één verzekeraar geeft aan om telefonisch contact op te nemen.

Daarnaast wordt in voormeld onderzoek gesteld dat bij alle 7 verzekeraars die actief een inboedelverzekering voor studenten aanbieden automatisch een aansprakelijkheidsverzekering als aanvullende verzekering wordt toegevoegd. In het onderzoek wordt gesteld dat volgens het Verbond van Verzekeraars ruim 99% van de Nederlanders een aansprakelijkheidsverzekering heeft, waarbij (ook uitwonende) kinderen tot 27 jaar zijn meeverzekerd. Hierdoor zou het overgrote deel van de studenten, waar bij het afsluiten van een inboedelverzekering automatisch een aansprakelijkheidsverzekering wordt toegevoegd, zich oververzekeren. Uit een nadere blik op de onderzoeksresultaten volgt echter dat van de 7 verzekeraars die actief een studenteninboedelverzekering aanbieden er maar 1 terugkomt in de lijst van banken of verzekeraars die tevens een aansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen. Hieruit kan worden afgeleid dat 6 van de 7 verzekeraars die een studentenpakket aanbieden een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht stellen. Wellicht wordt de aansprakelijkheidsverzekering in die gevallen automatisch gekoppeld aangeboden, maar studenten kunnen die desgewenst uit het pakket halen.

Uit het voorgaande volgt dat studenten voldoende keus hebben om een passende inboedelverzekering af te sluiten. De AFM heeft laten weten geen signalen van mogelijke overtredingen van wet- en regelgeving of het niet handelen in het belang van de klant ingeval van studentenverzekeringen te hebben ontvangen. Ook het Verbond van Verzekeraars heeft laten weten dergelijke signalen niet te hebben ontvangen.

Het is onwenselijk als consumenten, waaronder studenten, zich onder- of oververzekeren. Consumenten dienen oog te houden voor hun financiële positie, zeker bij een belangrijke wijziging van de persoonlijke omstandigheden. Zelfstandig gaan wonen is zo’n wezenlijk moment, ook voor verzekeringen. Het is van belang dat studenten die op kamers gaan goed naar hun verzekeringen kijken en voordat ze zelf een verzekering afsluiten, controleren of ze niet al gedekt zijn op de verzekering van hun ouders. Dat geldt niet alleen voor de aansprakelijkheidsverzekering, maar ook voor de reis- en ongevallen- alsmede de rechtsbijstandsverzekering. De sector dient hierover adequate informatie te bieden.1 Op de website van Wijzer in geldzaken2 kunnen studenten informatie vinden over belangrijke zaken die komen kijken bij het op kamers gaan, inclusief verzekeren.3 Daarnaast heeft het Verbond van Verzekeraars een speciale informatiepagina opgezet waarop informatie te vinden is voor studenten over verzekeren.4 Ook verwacht het Verbond van Verzekeraars na de zomer een nieuw initiatief te lanceren, waarbij jongeren via een online tool meer informatie kunnen verkrijgen over verzekeren.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, I.K. van Engelshoven