Ontvangen 1 februari 2017
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
Artikel II, onderdeel N, wordt als volgt gewijzigd:
1. In het tweede onderdeel wordt in onderdeel a na «van deze aansluiting» een zinsnede ingevoegd, luidende: indien het geen nieuwbouw betreft;
2. In het tweede onderdeel wordt na onderdeel a een onderdeel ingevoegd, luidende:
aa. op verzoek van het bevoegd gezag als bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht nieuwbouw van een of meer aansluitingen te voorzien;.
3. Het derde onderdeel komt te luiden:
3. Het zevende lid komt te luiden:
7. Het bevoegd gezag, bedoeld in het zesde lid, onder a, verzoekt niet om aansluitingen, tenzij de doelmatigheid, waaronder begrepen de maatschappelijke kosten en baten, aansluitingen noodzakelijk maakt. De Autoriteit Consument en Markt beoordeelt de afweging om te verzoeken om aansluitingen aan de doelmatigheid en stelt een beleidsregel vast betreffende de beoordeling van doelmatigheid.
4. Het vierde onderdeel vervalt.
Dit amendement regelt dat de aansluitplicht op gas voor nieuwbouwwoningen niet langer geldt. In de plaats van gasaansluitingen worden hier duurzame alternatieven zoals elektriciteit met warmtepompen of warmtenetten aangelegd. Het bevoegd gezag krijgt de mogelijkheid om te bepalen dat de netwerkbeheerder alsnog in gasaansluitingen voorziet indien de maatschappelijke kosten en baten afweging dit noodzakelijk maakt. De Autoriteit Consument en Markt toetst of aan die noodzakelijkheid is voldaan.
Met dit amendement beoogd de indiener om vaart te maken met de energietransitie en de consumptie van Gronings gas te verminderen. Op dit moment worden nieuwbouwwijken namelijk nog steeds aangesloten op het gasnetwerk aangezien de netwerkbeheerders verplicht zijn aansluitingen te regelen. Omdat gasnetwerken een lange investeringsduur hebben, zullen wijken die nu met gasaansluitingen gebouwd worden, waarschijnlijk nog decennia lang van gas gebruik maken. De indiener wil dit voorkomen, en ervoor zorgen dat nieuwbouwwijken in principe zonder aansluitingen op gas worden gebouwd, en in plaats daarvan duurzame alternatieven krijgen. In de Energieagenda was reeds tot de afschaffing van de aansluitplicht besloten, maar dit is desondanks nog geen onderdeel van de voorliggende wet Voortgang Energietransitie. De indiener is van mening dat het besluit tot afschaffen van de aansluitplicht in deze wetgeving moet worden verankerd om ervoor te zorgen dat nieuwbouwprojecten zo snel mogelijk van het gas af kunnen.
Van Veldhoven