Ontvangen 18 januari 2018
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
I
Artikel II, onderdeel N, wordt als volgt gewijzigd:
1. Onderdeel 3 komt te luiden:
3. Het zevende lid komt te luiden:
7. Een netbeheerder is vrijgesteld van de verplichting, bedoeld in het zesde lid, onderdeel a, indien het een nieuwe aansluiting van een gebouw of gedeelte daarvan met woonfunctie betreft, tenzij een college van burgemeester en wethouders verzoekt om een aansluiting.
2. Onderdeel 4 komt te luiden:
4. Onder vernummering van het achtste tot en met elfde lid tot negende tot en met twaalfde lid wordt een lid ingevoegd, luidende:
8. Een college van burgemeester en wethouders kan slechts een verzoek als bedoeld in het zevende lid doen, indien zwaarwegende redenen daartoe nopen.
II
Na artikel XIII wordt een artikel ingevoegd luidende:
Artikel 10, zevende lid, van de Gaswet is niet van toepassing op verzoeken om een aansluiting voor een gebouw of gedeelte daarvan met woonfunctie waarvoor de aanvraag voor een vergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onderdeel a, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is ingediend voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze wet.
Op dit moment is het nog zo dat een netbeheerder verplicht is om een woning aan te sluiten op het gasnet voor een ieder die dit verzoekt. Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid voor burgers, bestuurders, bouwers en ontwikkelaars. Met dit amendement wordt de gasaansluitplicht in de Gaswet voor nieuwbouwwoningen geschrapt en zijn nieuwe gasaansluitingen voor woningen niet meer verplicht. Het schrappen van de aansluitplicht voor woningen is nodig om aardgasloos bouwen als nieuwe heldere norm te introduceren, en dus om te voorkomen dat er onnodig gasleidingen of -netten worden aangelegd. In dit amendement is de standaardsituatie dat er geen aansluitplicht geldt. Dit scheelt onnodige inspanning van de betrokken partijen vragen om onder de gasaansluitplicht uit te komen. Hier kan slechts met zwaarwegende redenen van worden afgeweken door het college van burgemeester en wethouders, bijvoorbeeld het voorkomen van onredelijke vertragingen bij de bouw van nieuwbouwwoningen als er voor één of enkele panden lang gewacht moet worden op aanpassing van het elektriciteitsnet. Argumenten over de financiële kosten kunnen niet worden beschouwd als zwaarwegende redenen.
Door het schrappen van de gasaansluitplicht worden onnodige kosten voorkomen. Aangezien de regering als doel heeft om uiterlijk 2050 aardgasvrij te zijn hoeven dankzij dit amendement in de toekomst geen extra investeringen te worden gedaan om alsnog van het gas te gaan.
Ook wordt hiermee een «lock-in» effect voorkomen: het risico is dat wijken langer aardgas zullen gebruiken omdat de netten er nu eenmaal liggen. Tevens draagt dit amendement bij aan het verlagen van de gaswinning in Groningen, waardoor het risico op aardbevingen lager wordt.
Van Tongeren