Kamerstuk 34550-X-87

Jaarverslag 2016 Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 17 mei 2017
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-X-87.html
ID: 34550-X-87

Nr. 87 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2017

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bied ik u hierbij het Jaarverslag 2016 van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied aan1.

Ook in 2016 was de Kustwacht een belangrijke rechtshandhavingspartner in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het merendeel van de doelstellingen van het Jaarplan 2016 is gerealiseerd. Op het gebied van operaties was het een succesvol jaar. De Kustwacht heeft met verschillende middelen meerdere drugsvangsten gedaan. Zo werd in maart 2016 een partij van 1.100 kilo cocaïne gevangen, één van de grootste in de geschiedenis van de Kustwacht. De Cutters, het stationsschip en de vliegende eenheden hebben een onmisbare bijdrage aan het resultaat geleverd. Daarnaast speelde de Kustwacht een belangrijke rol in de aanpak van illegale immigratie vanuit vooral Venezuela. Op basis van cijfers van de Kustwacht kan worden gesteld dat er een lichte, nog niet verontrustende toename is van migranten uit Venezuela die het Caribisch deel van het Koninkrijk illegaal proberen te bereiken om daar tijdelijk in een inkomen te voorzien en vervolgens veelal weer terug te keren. Ondanks het feit dat de walradar bijna het einde van zijn technische levensduur heeft bereikt, heeft het Joint Rescue and Coordination Center met het walradarsysteem een significante bijdrage geleverd aan het detecteren van de smokkelboten vanuit Venezuela. Dit heeft geresulteerd in de aanhouding van 86 illegalen bij de Benedenwindse eilanden. Na aanhouding draagt de Kustwacht de illegalen over aan de lokale autoriteiten. De samenwerking met de ketenpartners is dan ook cruciaal om de opvang en overdracht van deze personen goed te regelen.

Uiteraard is er ook weer nauw samengewerkt met de US Coast Guard, door het uitvoeren van gezamenlijke operaties nabij de Bovenwindse eilanden. Dat geldt ook voor Frankrijk, met name op het gebied van Search and Rescue (SAR), waarbij de DASH-8 van de KWCARIB meerdere succesvolle zoekacties heeft uitgevoerd op verzoek van het Maritime Rescue and Coordination Center Fort-de-France.

Ten behoeve van de operationele inzet van mensen en middelen is in 2016 het belang van Informatie Gestuurd Optreden (IGO) onderstreept. De inzet van middelen vindt plaats met gerichte keuzes op basis van alle beschikbare informatie. Het ACTS Politie-informatiesysteem (ACTPOL) verbetert de gegevensverwerking door de Kustwacht en vergemakkelijkt (op termijn) de uitwisseling van gegevens met andere partners in de Justitiële keten. Intensieve samenwerking tussen ketenpartners is essentieel voor een optimaal resultaat.

In dat kader is de oprichting van het Fusion Data Center op Aruba succesvol.

Tijdens het algemeen overleg Kustwacht Caribisch gebied op 6 september 2016 (Kamerstuk 34 550 X, nr. 5) heb ik toegezegd bij het Jaarverslag terug te komen op de gevolgen van de toepassing van het AMAR op de operationele inzet en de registratie van de DASH-8. De toepassing van het AMAR heeft geen directe gevolgen voor de inzet. Dit kan binnen de roosters worden opgevangen. De registratie van de DASH-8 nadert op moment van schrijven zijn voltooiing. In februari zijn de testvluchten succesvol uitgevoerd waarna de laatste administratieve afhandeling is aangevangen. Na afronding zijn de vliegtuigen PH-geregistreerd en vallen zij onder toezicht van de Militaire Luchtvaart Autoriteit en het Ministerie van IenM, de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Ondanks de operationele successen stond 2016 ook in het teken van de besparingen als gevolg van een tegenvallende wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. Hoewel de operaties doorgang konden vinden, hebben deze besparingen (van € 0,65 miljoen) vooral hun sporen nagelaten binnen de bedrijfsvoering, zoals bij opleidingen en in contacten met de ketenpartners.

De in het jaarplan opgelegde besparingen zijn grotendeels gehaald. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het overige bedrag (€ 2,4 miljoen) van het totale exploitatietekort in 2016 gecompenseerd.

Met het beschikbaar komen van een valutareservefonds bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kunnen de valutaverschillen in de begroting van de KW CARIB in 2017 worden opgevangen, waardoor verdere besparingen in 2017 achterwege kunnen blijven. De begroting van de KWCARIB blijft echter zeer gevoelig voor de koersverhouding tussen de euro en de dollar.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert