Ontvangen 21 november 2016
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 1 gemeentefonds worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 5.000 (x € 1.000).
Veel gebieden in Nederland zijn versteend. De waterdoorlaat- en -opslagcapaciteit van de grond neemt daardoor af. Waterschappen waarschuwen dan ook dat met de door klimaatverandering extremer wordende neerslag maatregelen nodig zijn om overstromingen tegen te gaan. Dat kan door ingrijpende vernieuwingen aan het rioolstelsel, maar ook goedkoper en simpeler door simpelweg meer groen te hebben in steden en andere dichtgebouwde gebieden. Meer groene tuinen, minder tegels, dat helpt volgens hen. Veel gemeenten zijn al met dergelijk beleid bezig, en het is mensen bijvoorbeeld ook toegestaan tegels uit de stoep te halen voor een geveltjestuin.
Daarnaast neemt met vele soorten groen de biodiversiteit in steden toe. Dat versterkt weer de overlevingskans van bijvoorbeeld vlinders en bijen in de stad. En dergelijke bestuivende insecten helpen op hun beurt weer het ecosysteem in stand houden.
Dit amendement maakt daarom 5 miljoen euro vrij om toe te voegen aan het gemeentefonds. Daarmee kunnen verstedelijkte gemeenten hun vergroeningsbeleid een stimulans geven, bijvoorbeeld door te investeren in best-practices, door de aanleg van groene zones of door bewoners te stimuleren hun tuin te vergroenen. Dekking voor dit voorstel wordt gevonden in het verlagen van de voor de TKI-toeslag ter beschikking gestelde middelen, zie het daartoe ingediende amendement op de begroting van Economische Zaken (Kamerstukken II 2016/17, 34 550-XIII).
Koşer Kaya