Gepubliceerd: 7 oktober 2015
Indiener(s): Pieter Duisenberg (VVD)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34303-5.html
ID: 34303-5

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 7 oktober 2015

De vaste commissie voor Financiën belast met het voorbereidend onderzoek van bovenstaand wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Inhoudsopgave

 

Blz.

   

Inleiding

1

Artikel 2-Fonds

2

Fiscale status van de uitkeringen en de gevolgen voor toeslagen

2

Kamervragen over onwenselijkheid van de fiscale gevolgen

2

Onderzoek landsadvocaat

3

Vrijstelling uitkeringen gerechtvaardigd

3

Budgettaire aspecten

3

Uitvoeringsaspecten

4

Overig

4

Inleiding

De leden van de VVD-fractie hebben met tevredenheid kennisgenomen van het wetsvoorstel. Deze leden hebben al eerder via schriftelijke vragen gevraagd naar de mogelijkheden om deze uitkeringen vrij te stellen en zijn tevreden dat de regering via dit wetsvoorstel daar invulling aan geeft.

De leden van de PvdA-fractie hebben met instemming kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij danken de regering en in het bijzonder de Staatssecretaris voor de inspanningen om een oplossing te vinden die zowel recht doet aan de oorlogsslachtoffers, alsook een juridisch houdbare en werkbare situatie biedt. Ondanks dat het hier gaat om een beperkt aantal mensen en een beperkt budgettair beslag is deze wet van grote betekenis. De leden van de PvdA fractie hebben geen verdere vragen.

De leden van de SP fractie hebben met veel interesse kennisgenomen van de wet vrijstelling uitkeringen Artikel 2-fonds.

De leden van de CDA-fractie hebben met zeer veel interesse kennisgenomen van onderhavig wetsvoorstel. Deze leden hebben al langer gepleit voor een vrijstelling van belasting en premies voor de uitkeringen uit het Artikel-2-fonds en zijn de regering erkentelijk dat zij degelijk onderzocht heeft of en op welke wijze de vrijstelling mogelijk is.

De leden van de fractie van de PVV hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel.

De leden van de D66-fractie hebben verheugd kennisgenomen van het wetsvoorstel waarmee de uitkeringen uit het Artikel 2-Fonds fiscaal worden vrijgesteld. Deze leden hebben geen aanvullende vragen.

De leden van de ChristenUnie-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de voorgestelde Wet vrijstelling uitkeringen Artikel 2-Fonds. Deze leden delen de geuite wens om de Duitse uitkeringen aan Joodse oorlogsgetroffenen vrij te stellen van belastingen en steunen het voorstel van de regering hiertoe.

Artikel 2-Fonds

De leden van de SP-fractie vragen of er een onderverdeling van de 2500 in Nederland wonende gerechtigden kan worden gemaakt in de vier categorieën zoals die op pagina 2 van de memorie van toelichting worden onderverdeeld?

Fiscale status van de uitkeringen en de gevolgen voor toeslagen

Nu er een expliciete vrijstelling is opgenomen impliceert dit dat er sprake is van belaste inkomsten de vrijstelling voorkomt daadwerkelijke belastingheffing, aldus de leden van de PVV-fractie. Komt het heffingsrecht niet op grond van het Nederlands-Duits belastingverdrag toe aan Duitsland? Als het heffingsrecht aan Duitsland toekomt wat is de werking van de vrijstelling dan? Zijn over deze uitkering premies volksverzekeringen verschuldigd? Tellen deze inkomsten mee voor de vaststelling van de hoogte van de inkomensafhankelijke toeslagen?

Kamervragen over onwenselijkheid van de fiscale gevolgen

De leden van de SP-fractie vragen waarom het 7,5 jaar (tijdstip van de eerste set Kamervragen van dhr. De Wit van de SP) heeft geduurd alvorens de uitkeringen van het Artikel-2 fonds vrij te stellen? Zijn er nog andere redenen naast budgettaire redenen? Hoeveel gerechtigden waren er in 2007?

Deze uitkering is een van de vele soortgelijke uitkeringen. Met alle respect voor het leed dat de nog overlevenden hebben doorstaan rijst bij de leden van de fractie van de PVV de vraag of ook niet andere via het gelijkheidsbeginsel een beroep op deze vrijstelling zouden kunnen doen. Met name denken deze leden hier bij aan mensen die in de zogenaamde «Jappenkampen» hebben gezeten of die te werk zijn gesteld aan de Birma-spoorlijn. Kan de regering over deze kwestie een oordeel geven waarom deze uitkeringen niet onder die ruime beoordelingsvrijstelling van de wetgever vallen?

Onderzoek landsadvocaat

De leden van de ChristenUnie-fractie willen graag weten in hoeverre andere Europese landen de Duitse uitkeringen aan Joodse oorlogsgetroffenen vrij hebben gesteld van belasting. Op welke manier heeft men hierbij dan rekening gehouden met het risico dat het gemaakte onderscheid in belastingwetten op grond van het EVRM mogelijk niet stand zou kunnen houden, zo vragen deze leden.

Vrijstelling uitkeringen gerechtvaardigd

De leden van de SP-fractie vragen zich af of de vrijstelling met terugwerkende kracht kan gelden? Wat zijn daarvoor de kosten? Kan worden aangegeven hoeveel van de 2500 gerechtigden toeslagen hebben?

De leden van de SP-fractie vragen zich af of de Wet vrijstelling uitkeringen Artikel-2 fonds niet kan worden verbreed naar getroffenen in Indonesië? Waarom komt Nederland niet met een soortgelijke regeling voor deze getroffenen te meer omdat daar ook een Nederlandse verantwoordelijkheid te nemen is? Kan er een vrijgestelde uitkering worden gegeven aan deze getroffenen? Hoe groot schat de regering de groep van in Nederland wonende gerechtigden? Of kunnen deze gerechtigden ook onder de Rietkerk-uitkeringen vallen? Wat zijn daar de budgettaire effecten van?

De leden van de CDA-fractie delen de mening van de regering dat de rechtvaardiging van de vrijstelling niet gelegen is in een enkel argument, maar in de combinatie van verschillende feiten en omstandigheden. Deze leden missen echter het argument dat Duitsland specifiek met Nederland afgesproken heeft dat de uitkering onbelast is. Toevallig kent Nederland een onderscheid tussen belasting en premies in de eerste twee schijven, maar internationaal gezien betekent geen belasting geen heffing van overheidswege, ook niet onder een andere titel dan belasting. Deelt de regering de mening dat dit ook een feit is dat een vrijstelling rechtvaardigt?

Klopt het dat het uiteindelijk oordeel bij de rechter ligt of de door de regering aangehaalde argumenten voldoende steekhoudend zijn voor de vrijstelling, vragen de leden van de PVV-fractie.

Budgettaire aspecten

De leden van de SP-fractie vragen zich af of de berekening van de budgettaire effecten klopt. Hoe kan het dat een vrijstelling vrijwel geen budgettaire effecten heeft? Hoe zit het met de doorwerking van de toeslagen?

Kan de regering nader uitleggen waarom de vrijstelling geen budgettaire aspecten heeft, terwijl er momenteel wel premies geïnd worden en lagere toeslagen betaald worden, vragen de leden van de fractie van het CDA. Is dat omdat het totaal aan budgettaire gevolgen minder dan één miljoen bedraagt en om die reden niet vermeld wordt?

De budgettaire aspecten aan dit voorstel zijn nihil, aldus de leden van de fractie van de PVV. Kan de regering inzicht geven voor wel k bedrag de schatkist gebaat is bij de belastbaarheid van soortgelijke uitkeringen? Met name wordt daarbij gedacht aan slachtoffers van de «Jappenkampen» en de tewerkgestelden aan de Birma-spoorlijn.

Uitvoeringsaspecten

De leden van de VVD-fractie hebben nog één aanvullende, verduidelijkende vraag; per welke datum zijn deze uitkeringen nu daadwerkelijk vrijgesteld, zodat deze artikel 2 uitkering niet meer meetelt voor het toetsingsinkomen voor het recht hebben op toeslagen?

Overig

De leden van de SP fractie vragen of de regering nader kan ingaan op de precedentwerking van het onderhavige wetsvoorstel.

Overduidelijk is dat er soortgelijke uitkeringen zijn, aldus de leden van de fractie van de PVV. Waarom heeft de regering niet gekozen om een algemene vrijstelling op te nemen voor slachtoffers en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog?

De voorzitter van de commissie, Duisenberg

De griffier van de commissie, Berck