Kamerstuk 34300-XVI-81

Gewijzigd amendement van het lid Van Gerven ter vervanging van nr. 23 waarmee besnijdenis op medische gronden weer in het basispakket wordt opgenomen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 5 november 2015
Indiener(s): Henk van Gerven
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XVI-81.html
ID: 34300-XVI-81
Origineel: 34300-XVI-23
Wijzigingen: 34300-XVI-100

Nr. 81 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 23

Ontvangen 5 november 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 2 Curatieve zorg worden het verplichtingenbedrag, het uitgavenbedrag en het ontvangstenbedrag verhoogd met € 4.000 (x € 1.000).

Toelichting

Indiener wil met dit amendement realiseren dat circumcisie op medische indicatie weer in het basispakket wordt opgenomen. Thans komt circumcisie om medische redenen, dus omwille van een bestaande ziekte van de voorhuid/penis, voor rekening van betrokkene dan wel de ouders. De kosten voor een dergelijke behandeling bedragen vele honderden euro’s en bij een behandeling onder narcose meer dan duizend euro. Bedragen die voor velen niet zijn op te brengen. De indiener wil nadrukkelijk aangeven dat circumcisie op medische indicatie niets van doen heeft met circumcisie op basis van religieuze motieven. Bij de circumcisie op medische indicatie dient het standpunt van de beroepsgroep als uitgangspunt. Uit de beleidslijn die begin 2015 is vastgesteld door de Nederlandse Vereniging voor Urologie wordt duidelijk dat circumcisie onder andere geïndiceerd is voor de behandeling van voorstadia van kanker en recividerende urineweginfecties en de daarmee gepaard gaande risico’s bij niet-behandelen. Gezien de ernst van dergelijke aandoeningen acht indiener het niet te rechtvaardigen dat circumcisie op medische gronden niet in het basispakket is opgenomen.

Op basis van gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Urologie gaat het jaarlijks om maximaal enkele duizenden patiënten. Indiener gaat ervan uit dat hiermee bedrag van circa vier miljoen euro is gemoeid.

De dekking voor dit amendement voor de kosten in 2016 kan gevonden worden door eenmalig te putten uit de Begrotingsreserve.

Van Gerven