Gepubliceerd: 18 maart 2016
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (minister financiën) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-IX-21.html
ID: 34300-IX-21

Nr. 21 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 maart 2016

De exportkredietverzekering (ekv) verzekert exporteurs en banken tegen het risico dat de buitenlandse wederpartij haar betalingsverplichting niet nakomt. De exporteurs en banken betalen hiervoor een kostendekkende verzekeringspremie. Op het moment dat de buitenlandse wederpartij haar betalingsverplichting niet nakomt, keert de ekv, mits aan de polisvoorwaarden is voldaan, schadevergoeding uit aan de verzekerde en neemt de ekv de vordering op de buitenlandse wederpartij over. Schades worden verantwoord in beleidsartikel 5 van hoofdstuk IX van de Rijksbegroting.

In de afgelopen jaren deden dergelijke schades zich voor ten aanzien van Iran als gevolg van de sancties die het betalingsverkeer tussen Iran en Nederland raakten. Hierdoor ontstond een totale claimbare vordering van de Nederlandse staat op Iran van ruim € 78 miljoen.

Met Iran is nu overeengekomen dat Iran dit bedrag nog dit jaar in drie termijnen, twee termijnen van 30% en een van 40%, aan de Nederlandse staat terugbetaalt. De eerste termijn, van € 23,5 miljoen, vervalt in maart en is inmiddels voldaan. De tweede betaling vindt plaats in mei en de slotbetaling in oktober. Deze ontvangsten worden eveneens verantwoord in het bovengenoemde beleidsartikel.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem